Ingezonden persbericht

Leiden, 14 januari 2010

Recordaantal Halsbandparkieten in Nederland

SOVON Vogelonderzoek Nederland en City Parrots hebben samen met tientallen vrijwilligers voor Nederland meegedaan aan een Europese telling van in het wild levende Halsbandparkieten. Deze parkietensoort is in de Randstad al jaren een algemene verschijning, maar hoeveel het er precies zijn is alleen vast te stellen door ze te tellen op gemeenschappelijke slaapplaatsen. In de steden Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Utrecht samen werden bijna 10.000 parkieten op hun gezamenlijke slaapplaatsen geteld. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal parkieten dat in 2004 werd geteld. Toen leverde een landelijke telling op slaapplaatsen 5400 vogels op.

City hoppen

Verrassend is de opkomst van Utrecht als nieuwe parkietenstad. De bijna 70 vogels daar zijn de Vecht afgezakt vanuit de Amsterdamse populatie. Tot voor kort waren Halsbandparkieten nog dwaalgasten in Utrecht. Eerder splitste de Rotterdamse populatie zich af van de Haagse. Dat de parkieten de grote steden bevolken bevestigt hoe afhankelijk ze zijn van een stadse omgeving en het daar beschikbare voedsel in de vorm van pindanetjes en vetbollen. De vogels broeden in boomholtes, vaak in oude spechtengaten. Onderzoek in Belgische steden wees uit dat er nauwelijks sprake is van concurrentie met inheemse vogelsoorten.

Andere soorten parkieten

Er leven ook nog andere verwilderde papegaaiachtigen in Nederland. Zo zijn er zo'n 50 Grote Alexanderparkieten geteld in Haarlem en Amsterdam. Monniksparkieten hebben in buitenlandse steden als New York en Barcelona al grote aantallen bereikt maar in Nederland blijven de populaties in Goeree Overflakkee en Apeldoorn en Deventer beperkt tot enkele tientallen. Voorburg kent nog een aantal Senegalpapegaaien die ook al enkele malen succesvol hebben gebroed. De Haarlemse Geelvleugelara's staan op het punt uit te sterven nu het laatste vrouwtje van de populatie is overleden. Helemaal nieuw zijn Koningsparkieten die zich in Amsterdam en Zaandam laten zien. Of die ooit tot voortplanting komen valt nog te bezien.

Totalen per stad:

Den Haag 5007

Amsterdam 3776

Rotterdam 540

Haarlem 410

Utrecht 69

---------------------------------

Totaal 9802