Vrije Universiteit Amsterdam

Noordelijke moerasgebieden en hun rol in een veranderend klimaat


* Startdatum: 14-01-2010


* Tijd: 10.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Noordelijke moerasgebieden en hun rol in een veranderend klimaat


* Spreker: A.M.R. Petrescu


* Promotor: prof.dr. A.J. Dolman


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De hoeveelheid water (bevroren of in ijsvorm) speelt een hoofdrol in de vorming van methaan (CH4) in moerassen, en daarom moet de waterbalans in evenwicht zijn. Ana Petrescu beschreef in haar promotieonderzoek de hydrologische processen.

De uitgestrekte moerasgebieden op hoge noordelijke breedtegraden spelen een belangrijke rol in de koolstofcyclus van de aarde, vooral in gebieden waar permafrost voorkomt. Het hoofddoel van Petrescu's onderzoek was de verbetering van dynamische en ruimtelijke modellen van de CH4- cyclus voor simulatie van het systeem aarde. De nadruk lag op optimale beschrijving van de hydrologische processen, vanwege de relatie tussen water en CH4 in moerassen.

Petrescu's onderzoek richtte zich vooral op de parametrisatie van het PEATLAND-VU model van CO2 en CH4 uitwisseling, met name de effecten van ruimtelijke heterogeniteit en model resolutie. Zij gebruikte twee hydrologische benaderingen om de waterspiegel te modelleren. De hydrologische uitvoer van de modellen en de gesimuleerde CH4 emissies zijn gevalideerd met behulp van veldwaarnemingen en globale gegevenssets.

Het onderzoek is uitgevoerd bij de afdeling Hydrologie en Geo-Milieuwetenschappen van de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen. Het onderzoek werd financieel ondersteund door het Marie Curie FP6 onderzoeksprogramma GREENCYCLES - Biogeochemistry and Climate Change Research and Training Network.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam