Vrije Universiteit Amsterdam

Verhandelbare ontwikkelingsrechten.


* Startdatum: 14-01-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Verhandelbare ontwikkelingsrechten. Grond- beleidsinstrument voor baatafroming en verevening


* Spreker: M.A.M. Dieperink


* Promotor: prof.mr. J. Struiksma


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Promotie

In het Nederlandse recht kan en moet een instrument worden ingevoerd om de grondwinsten tengevolge van bestemmingswijzigingen beter en eerlijker te verdelen. Bij het aanwijzen van nieuwe bouwlocaties vallen de grondwinsten nu nog volledig toe aan de grondeigenaren. Uit juridisch onderzoek van Marjolein Dieperink, gebaseerd op een bestaand Amerikaans instrument, blijkt dat verhandelbare ontwikkelingsrechten daarin verandering brengen. Met verhandelbare ontwikkelingsrechten kan de overheid grondwaardestijgingen naar zich toe trekken. Met die opbrengsten kunnen vervolgens, bijvoorbeeld, natuurbescherming, binnenstedelijke projecten of de herstructurering van bedrijfsterreinen worden bekostigd.

Verhandelbare ontwikkelingsrechten worden al enkele decennia met succes ingezet in de Verenigde Staten. Dieperink heeft (literatuur-)onderzoek naar dit Amerikaanse instrument verricht. Met dit Amerikaanse instrument als vertrekpunt, beschrijft zij voor Nederland een systeem waarbinnen alleen kan worden geprofiteerd van bestemmingsverruimingen, wanneer voldoende verhandelbare ontwikkelingsrechten worden ingezet. Deze verhandelbare ontwikkelingsrechten lijken in zoverre op verhandelbare emissierechten, zij het dat ze niet zien op CO2-uitstoot, maar op het bebouwen van schaarse ruimte.

Dieperink beoordeelt of de toepassing van verhandelbare ontwikkelingsrechten in Nederland mogelijk en wenselijk is. Zij concludeert dat het instrument goed kan worden ingepast in het huidige Nederlandse rechtsbestel. Redenerend vanuit de uitgangspunten die aan dit rechtsbestel ten grondslag liggen, is de invoering van dat instrument bovendien wenselijk. Grondwinsten worden namelijk eerlijker verdeeld. Grondeigenaren krijgen meer ruimte om hun grond te ontwikkelen en duidelijkheid over hun positie tot de overheid.

Dieperink verrichtte haar onderzoek als buitenpromovenda aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid. Daarnaast is zij advocaat te Amsterdam.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam