Ingezonden persbericht


Niet Normaal wat we doen voor een perfect uiterlijk Films en discussie op do 14.01.2010

Onze zoektocht naar een perfect uiterlijk in twee Niet Normaal films. Na afloop gesprek met Sunny Bergman (Beperkt Houdbaar) en regisseur Mitch McCabe.

Op donderdag 14 januari staat het Niet Normaal filmprogramma in het teken van onze zoektocht naar een perfect uiterlijk. In Wet Dreams and False Images (Europese première) gaat een jonge kapper op zoek naar zijn droomvrouwen, en ontdekt dat deze door door photoshoppen tot stand gekomen zijn. In Youth Knows No Pain onderzoekt de dochter van een plastische chirurg hoe ver mensen gaan om jong te blijven. Na afloop van de films gaat Sunny Bergman ­ bekend van Berperkt Houdbaar ­ in gesprek met de regisseur van de laatste film, Mitch McCabe over de onhaalbaarheid van het schoonheidsideaal.

Over de films:

wet dreams and false images (EUROPESE PREMIÈRE)
Jesse Epstein. VS, 2004. Documentaire, 12 min.
Engels met Engelse ondertitels
Dee-Dee, een kapper uit Brooklyn, behangt zijn muren met pin-ups uit tijdschriften. Hij zou willen dat vrouwen in werkelijkheid ook wat meer leken op de afbeeldingen op zijn 'muur van schoonheid'. Maar wanneer Dee-Dee kennismaakt met de kunst van het retoucheren, verandert zijn idee van perfectie.

Youth Knows No Pain
Mitch McCabe. VS, 2009. Documentaire, 88 min.
Engels met Engelse ondertitels
In Youth Knows no Pain houdt de door leeftijd geobsedeerde dochter van een plastisch chirurg een zoektocht door de wereld van Amerikaanse anti-aging industrie. Portret van een land dat wanhopig probeert jong te blijven.

Tentoonstelling Niet Normaal
Nog tot en met 7 maart vindt in de Beurs van Berlage de grote tentoonstelling Niet Normaal * Difference on Display plaats. Er zijn werken te zien van van onder anderen Marc Quinn, Marlene Dumas, Louise Bourgeois, Viktor & Rolf, The Chapman Brothers en vele anderen.

Niet Normaal is een tentoonstelling, maar niet in klassieke zin. Het is meer een verkenning, een onderzoek naar het normaliteitsbegrip in onze huidige samenleving.

Wat is normaal en wie dat bepaalt dat? Deze vraag loopt als een rode draad door de tentoonstelling. Is het normaal dat banken omvallen vanwege de hebzucht van een enkeling? Vinden we het logisch dat farmaceutische bedrijven de prijzen van hun medicijnen kunstmatig hoog houden zodat niemand ze kan slikken? Of dat jongens en meisjes een verknipt beeld van elkaar hebben omdat ze gefotoshopte beelden als maatstaf nemen?

Donderdag 14 januari
Filmzaal in tentoonstelling Niet Normaal
Beurs van Berlage, Beursplein 1 Amsterdam
Zaal open: 18.45 uur, aanvang 19.00 uur
Reserveren via films@nietnormaal.nl

EXTRA INFORMATIE:

Trailer Wet Dreams: Trailer: http://vodpod.com/watch/1421160-wet-dreams-and-false-images-trailer Website Youth Knows No Pain: http://www.youthknowsnopain.com/ Beperkt Houdbaar: www.berperkthoudbaar.nl http://www.berperkthoudbaar.nl>



Ingezonden persbericht