Raad van State


donderdag 14 januari 2010
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Nijmegen Waalfront' van de gemeente Nijmegen. Het plan maakt woningbouw mogelijk langs de rivier de Waal. In dat gebied was eerder nog industrie toegestaan. Zo bevindt onder meer de fabriek van Honig zich in dat gebied. De zitting gaat ook over de hogere geluidswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen heeft vastgesteld voor een appartementencomplex in de buurt. Het gemeentebestuur heeft de hogere waarden vastgesteld vanwege de ontsluitingsweg van de nieuwe woonwijk die langs het complex loopt. Hierdoor neemt het geluid bij de appartementen toe. Een aantal bewoners van dat complex is het niet eens met de hogere geluidswaarden en vreest voor verkeers- en geluidsoverlast. De minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van Wonen, Wijken en Integratie komen ook tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep. Zij zijn bang dat hun steunpunt voor Rijkswaterstaat, de Dienst Waterpolitie en de brandweer verder weg van de rivier moet komen te liggen als gevolg van de woningbouw. In het steunpunt is een kantoor met opslag gevestigd. Door de afstand zouden zij in geval van calamiteiten niet snel genoeg bij hun aanlegsteiger kunnen zijn. (zaaknummers 200809402/1 en 200900403/1)

10.00 uur

Zitting over de besluiten die de gemeente Zeist en de minister van LNV hebben genomen om het stedebouwkundig plan 'De Buurtschap' op het Sanatoriumterrein in Zeist mogelijk te maken. Het gaat onder meer om een monumentenvergunning en een ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet. In het Sanatoriumbos in Zeist mogen maximaal 124 woningen gebouwd worden, waarvan een deel bestemd is voor mensen die zorg nodig hebben. De stichtingen 'Behoud Sanatoriumbos Zeist' en 'Milieuzorg Zeist en omstreken' en de vereniging 'Belangen Overleg Groep Dichterswijck' komen tegen de besluiten in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat bomen gekapt moeten worden om de buurtschap mogelijk te maken. Ook zou de buurtschap voor onaanvaardbare verkeersoverlast en gevaarlijke situaties zorgen. (zaaknummer 200905501/1)

10.00 uur

Zitting over de gedeeltelijke opschorting door de staatssecretaris van Onderwijs van de bekostiging van de As Siddieq basisschool in Amsterdam. De staatssecretaris heeft de bekostiging van het onderwijs op die school met 5% gekort, omdat uit rapporten van de Onderwijsinspectie zou blijken dat de school onvoldoende aandacht besteedt aan burgerschap, inburgering en democratie. De stichting Islamitische Scholen Amsterdam, die de school beheert, is het niet eens met de korting en heeft bezwaar gemaakt bij de staatssecretaris. In afwachting van de behandeling van de bezwaren door de staatssecretaris verzoekt de stichting de Raad van State de korting voorlopig te schorsen. Deze zaak gaat niet over de opschorting van de bekostiging door de gemeente Amsterdam. Daarvoor loopt momenteel een procedure bij de rechtbank in Amsterdam. (zaaknummer 200909734/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Deventer een milieuvergunning te verlenen voor een opstel- en reinigingsplaats voor slijptreinen aan het Stationsplein in Deventer. Prorail B.V. wil hiermee het bestaande spoorwegemplacement aan het Stationsplein in Deventer uitbreiden. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat Prorail door de uitbreiding niet meer aan de geluidsvoorschriften zou kunnen voldoen. Prorail is het daar niet mee eens en komt tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de wijziging door het gemeentebestuur van de huidige milieuvergunning voor het spoorwegemplacement. Het gemeentebestuur heeft bepaald dat Prorail op het emplacement minder wagons mag vervoeren. Ook mag Prorail minder soorten gevaarlijke stoffen vervoeren. Tegen beide wijzigingen komt Prorail in beroep. (zaaknummers 200901591/1 en 200901592/1)