Dienstenbond CNV

Nieuws

13 januari 2010

Eerste principeakkoord met RBS Nederland

Goede afspraken Sociaal Plan en uw mening over de cao-voorstellen gevraagd

Een goed begin van het nieuwe jaar. Op donderdag 7 januari 2010 bereikten CNV Dienstenbond samen met de andere vakbonden een principeakkoord voor een eigen Sociaal Plan bij RBS vanaf 1 maart 2010. Helaas is een Sociaal Plan nodig met de reorganisatie van "Rayleigh" op komst. Toch zijn we tevreden over de gemaakte afspraken. In deze mailing vragen wij om uw oordeel over het principeakkoord. Daarnaast vragen wij u om uw mening over de cao-voorstellen van RBS. Want de cao-onderhandelingen gaan van start, zodra we uw reacties binnen hebben.

Inhoud van het principeakkoord
De afspraken zijn gebaseerd op de ABN AMRO Employability cao die geldt tot 1 maart 2010 (dus niet op het nieuwe Integraal Sociaal Plan), met een tweetal aanpassingen. De inhoud van het totale pakket is dusdanig dat de bestuurders en de gedelegeerde kaderleden dit met een positief stemadvies aan u voorleggen. De looptijd van het Plan zal zijn van 1 maart 2010 tot 1 juli 2011. Alle "Rayleigh" boventalligen -maar ook onverhoopte andere reorganisaties- vallen er onder.

Wijziging 57,5+ bescherming en terugkeergarantie na outsourcing RBS wil het huidige recht op een passende functie voor 57,5+'ers en het recht op terugkeer na outsourcing aanpassen. Vanwege de veel kleinere organisatie stellen zij -naar onze mening niet geheel onterecht- dat zij deze verplichting niet kunnen waarmaken. De organisatie is te klein om mensen een passende functie te kunnen garanderen. Op zich wil CNV Dienstenbond de "ultieme werk-naar-werk bescherming" niet kwijt, maar we realiseren ons wel dat we geen afspraken moeten handhaven, die in de praktijk niet kunnen worden uitgevoerd. Om die reden hebben wij onderhandeld over een aangepaste afspraak en die verandert naar een inspanningsverplichting van de werkgever in plaats van de resultaatverplichting.

De 57,5+'ers kunnen nu wel enerzijds kiezen voor de aangepaste bescherming, of anderzijds mee te doen in het selectieproces. In het laatste geval kan sprake zijn van dat de medewerker niet wordt geselecteerd en daardoor boventallig wordt. Dan gelden alle financiële- en bemiddelingsafspraken uit het Sociaal Plan.

Voor zowel de 57,5+'ers die voor de bescherming kiezen als de terugkeerders van outsourcing geldt dat gedurende 9 maanden gezocht zal worden naar een passende functie. Lukt dit niet, dan volgt voor de terugkeerders van outsourcing een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met 75% van de vertrekstimuleringspremie.

De 57,5+'er voor wie geen passende functie kan worden gevonden, krijgt aan het eind van die periode te maken met een advies van de Geschillen Commissie. De Commissie (bestaande uit evenveel vakbonds- als werkgeversleden + een onafhankelijk voorzitter), zal dan `individuele maatregelen' voorstellen. Als gevolg van wettelijke- en fiscale regels, mag voor vaste leeftijdsgroepen geen collectieve afspraak meer worden gemaakt.

De Commissie zal voor de werknemer maatregelen voorstellen, die in principe geen zoektocht naar een andere passende functie meer inhouden. Wel kan gedacht worden aan non-activiteitsafspraken, een afscheidsregeling, tijdelijke voortzetting van het dienstverband en dergelijke. Uiteraard zullen deze maatregelen zich wel altijd verhouden tot de andere (financiële) afspraken en beperkingen in het Sociaal Plan, die voor iedereen gelden.

Wat vindt u van het principe akkoord?
U kunt via het stemformulier uw stem uitbrengen over het principe akkoord voor het Sociaal Plan. Wij vragen u om uw stem uiterlijk 25 januari a.s. om 12.00 uur aan ons door te geven. Surf naar www.cnvdienstenbond.nl. De volledige tekst van het principeakkoord kunt u daar downloaden of opvragen via ons secretariaat.

Vervolg cao-onderhandelingen.

In oktober/november 2009 heeft RBS ons aangegeven wat hun ideeën zijn bij het afsluiten van een nieuwe cao voor RBS vanaf 1 maart 2010. Toen hebben we gezegd, dat we eerst met RBS over een nieuw Sociaal Plan wilden spreken alvorens we over een nieuwe cao zouden gaan onderhandelen. Daarbij hebben we ook aangegeven dat we eerst de cao voorstellen
van RBS aan u wilden voorleggen om uw mening hierover te horen. De vraag is namelijk of u dit een voldoende basis vindt om met de cao-onderhandelingen te kunnen starten.

Peiling

Graag peilen we daarom uw mening daarover in de vorm van een korte enquête, die u kunt vinden op www.cnvdienstenbond.nl op de ABN AMRO webpagina.

Let wel, dit is een meningspeiling over de insteek bij de gesprekken. Besluitvorming over een eventueel akkoord voor een nieuwe cao volgt ná de onderhandelingen.

Uitgangspunt is de huidige ABN AMRO cao. RBS heeft aangegeven zich zoveel mogelijk aan deze cao te willen conformeren maar op bepaalde punten, mede gezien de kleinere omvang van RBS en de eigen marktpositie, wijzigingen te willen aanbrengen. Daar waar RBS geen wijzigingen voorstelt, blijven de afspraken uit de lopende ABN AMRO cao dus van kracht.

Hieronder in vogelvlucht de onderwerpen waarover uw werkgever wijzigingen voorstelt:

a. de nieuwe cao van toepassing verklaren op werknemers werkzaam in functiegroepen 1 tot en met 11. Voor medewerker met functiegroepen 12 en hoger zouden dan aparte afspraken in bijvoorbeeld in een Hoger Personeel cao gemaakt kunnen worden;

b. de bestaande geschillenregeling niet handhaven maar daarvoor in de plaats de eigen "RBS Group Grievance Procedure" opnemen. Een wijziging ten opzichte van de nu geldende procedure is dat in de huidige procedure sprake is van een onafhankelijk voorzitter en dat de commissie voor zowel de werkgever als de werknemers bindende beslissingen kan nemen; Met name dat laatste element spreekt RBS niet erg aan en zit ook niet in hun eigen procedure, daar beslist altijd alleen het management over geschillen;

c. de normale openingstijden ("dagspiegel") uitbreiden naar zaterdag en zondag van 8.00 tot 20.00 uur. Zij geven daarbij aan dat de huidige werktijden niet zullen veranderen. Maar hiermee wordt wel de mogelijkheid geboden om dat de werkgever een medewerker ook kan gaan verplichten om in het weekend te komen werken én er geldt geen extra vergoeding meer voor werken op deze uren;

d. de ontheffing tot overwerken voor medewerkers van 55 jaar en ouder opheffen, omdat dit hun ogen een leeftijdsdiscriminerende bepaling is;

e. de verjaringstermijn voor vakantiedagen terugbrengen tot de wettelijke 5 jaar in plaats van de nu geldende 10 jaar. Zij zullen wel de reeds gespaarde vakantiedagen over meer dan 5 jaren honoreren;

f. de verplichting in de cao hebben dat medewerkers op jaarbasis minimaal twee opvolgende weken vakantie opnemen;

g. verder stelt RBS voor om de bepaling voor vrijwilligersverlof te schrappen en te vervangen door de regeling van de RBS groep.

h. Ook wordt voorgesteld om het seniorenverlof vanaf 58 jaar te schrappen, ook vanwege het discriminerende karakter ervan. Bestaand verlof blijft wel doorlopen;

i. Het functie waarderingssysteem te wijzigen van Basys naar HAY. Beide systemen zijn door de bonden erkend en worden veel gebruikt in Nederland. Het gaat hier slechts om de wegingmethodiek, niet om de salarisschalen. Het overstappen zou dus geen directe gevolgen moeten hebben voor de zwaarte van de bestaande functies en het salaris;

j. de prestatienormen zoals nu gelden in de ABN AMRO cao harmoniseren met die van RBS. Dit houdt in van een 1 en een 2 voortaan onvoldoende zijn en dat 3 staat voor voldoende, 4 voor goed en 5 voor uitmuntend. Dit betekent dat medewerkers die een 1 of een 2 scoren geen (0%) prestatiepremie meer zullen ontvangen, de andere percentages blijven gelijk.

k. de toeslag voor arbeidsbezwarende omstandigheden zou geschrapt kunnen worden omdat RBS geen functies kent die hiervoor in aanmerking komen.

l. RBS gaf aan de regeling voor de jubileumuitkering te willen herzien, maar heeft besloten deze toch ongewijzigd te laten;

m. de bijdrage aan de Union European International Solidarity stop zetten omdat zij van mening zijn op dit moment alleen met de Nederlandse vakbonden van doen te hebben. RBS meent dat ze op andere manieren de vakbeweging in andere landen wel zullen steunen;

n. nieuwe medewerkers geen kortingen op hypotheek-, bank- en verzekeringsproducten meer verstrekken. De bestaande kortingen blijven wel gewoon gehandhaafd, zij het als een bruto loonbestanddeel in plaats van als directe rentekorting;

o. de gedragscode van de RBS Groep introduceren.

Op het gebied van pensioen worden geen wijzigingen voorgesteld en over een loonsverhoging hebben we met uw werkgever nog niet gesproken. De RBS presentatie met de cao-voorstellen kunt u op www.cnvdienstenbond.nl downloaden of opvragen via ons secretariaat.

De bovengenoemde punten zijn voorstellen van RBS. CNV Dienstenbond heeft hiertegen over gezet dat de huidige ABN AMRO cao voor ons leidend is. Een nieuwe cao moet "comparable, not less favourable" zijn. Dat betekent dat de afspraken wel anders mogen zijn maar in totaliteit niet minder gunstig voor de werknemers. Duidelijk is dat de voorstellen van RBS hier (nog) niet aan voldoen. Maar het gaat om de start van de onderhandelingen. Vindt u dat we om de tafel kunnen om te kijken hoe we toch met uw werkgever tot goede afspraken kunnen komen?

Laat het ons weten door voor 25 januari a.s. om 12.00 uur even een paar minuutjes de tijd te nemen en de enquête in te vullen. Uw mening telt en een goede cao is in uw eigen belang en dat van uw collega's.Wij houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen!