Dienstenbond CNV

Nieuws

13 januari 2010

Rabobank zit vastgevroren

In deze Info een update over de cao onderhandelingen maar ook een vraag, namelijk: wat vindt u van het standpunt van uw werkgever?

Verloop onderhandelingen

Op donderdag 7 januari jl. heeft CNV Dienstenbond weer met uw werkgever onderhandeld. Voor de kerstdagen hebben zowel de Rabobank als de bonden hun voorstellenbrieven toegelicht en vorige week zijn hebben we hierover verder gesproken.

Moeizaam

Wij hebben uw werkgever tijdens het laatste overleg weer uitgelegd dat wij graag over aan aantal belangrijke onderwerpen afspraken maken. Een heel duidelijk onderwerp daarbij is loon. Wij hebben bij herhaling aangegeven dat de Rabobank toch minstens koopkrachtbehoud voor haar medewerkers zou moeten geven. Natuurlijk vinden wij ook andere zaken van belang zoals bijvoorbeeld diversiteitbeleid, maar ook de uitleg van het sociaal statuut en loopbaanontwikkeling. Wij willen echter graag spreken over een pakket van maatregelen.

Uw werkgever doet nu het volgende. Rabobank weigert af te wijken van het standpunt dat zij geen loonsverhoging of zelfs maar inflatiecorrectie willen afspreken. Wel geven zij aan met ons over een aantal andere onderwerpen te willen spreken zoals inzetbaarheid, studies en overige onderwerpen. Eigenlijk doen ze daarbij aan "cherry picking"; ze kiezen de onderwerpen uit die ze wel aanstaat en willen alleen daarover met ons praten.

Maar eigenlijk zijn de onderwerpen waar de Rabobank over wil praten voor een groot deel al geregeld in de vorige cao of het zijn studie afspraken, die natuurlijk wel belangrijk zijn, maar die de medewerkers op korte termijn niets extra's opleveren. Rabobank wil alleen afspraken maken als dit de bank geen extra geld kost. Dan valt onderhandelen echt niet mee......

Standpunt CNV Dienstenbond

Wij houden uw werkgever steeds het volgende voor:


· Uw medewerkers hebben in 2009 keihard gewerkt en dat zal in 2010 zeker ook het geval zijn.


· De Rabobank maakt winst.


· Daarbij vinden ook nog eens veel kostenbesparingen plaats in de Rabo organisatie.


· Meer werk dus, dat gedaan wordt met minder mensen.


· Het kan dan toch niet zo zijn dat de medewerkers hiervoor als waardering ook nog eens minder betaald krijgen?

Meer werk met minder mensen voor minder loon: nee, dat is niet redelijk!

De inspanning van de medewerkers moet wel degelijk beloond worden, vinden wij. Door geen (gematigde) koopkrachtverbetering aan de medewerkers te willen geven laat Rabobank zijn medewerkers gewoon in de kou staan.

Vastgevroren?

Uw werkgever blijft bij zijn standpunt dat de huidige arbeidsvoorwaarden al zo goed zijn, dat een loonsverhoging niet nodig is. Wij blijven bij ons standpunt dat wij pas willen onderhandelen als ook afspraken over loonsverhoging/koopkrachtbehoud onderdeel uitmaken van het pakket aan afspraken. Geen onredelijk standpunt menen wij. Maar hoe nu verder?

Uw mening!

Het volgende overleg staat gepland op 27 januari a.s. Graag horen wij van u, wat u ervan vindt. Kunt u zich vinden in het standpunt van uw werkgever om maar gewoon eens even een jaartje pas op de plaats te maken óf bent u van mening dat u hard gewerkt heeft en daar in elk geval geen inkomensachteruitgang, maar inkomensverbetering of in elk geval inkomensbehoud voor terug moet krijgen.

Wij horen graag uw mening! Laat het ons weten door een email te sturen aan s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.

En vraag ook zoveel mogelijk collega's om hun mening, want vergeet niet, het gaat om uw arbeidsvoorwaarden. Wij vertegenwoordigen uw belangen tijdens de cao onderhandelingen, dus horen wij graag wát u belangrijk vindt.

Vragen

Als u nog vragen of opmerkingen heeft dan horen we dat natuurlijk ook graag en kunt u altijd contact opnemen met uw bestuurder Sandra Hendriks. U kunt haar bereiken via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of via 023-5670685.

Nog even dit, u bent wel lid maar uw collega misschien nog niet. Zeker met de cao onderhandelingen voor de deur kan de vakbond veel voor u en uw collega's betekenen. Maak uw collega's dus ook lid, want samen staan we echt sterker!