Politie Zuid-Holland-Zuid

Zuid-Holland-Zuid weer iets veiliger geworden

Dordrecht, 14-01-2010

Aantal aangiften gedaald

REGIO ZUID-HOLLAND-ZUID WEER IETS VEILIGER GEWORDEN

DORDRECHT De regio Zuid-Holland-Zuid is in 2009 weer iets veiliger geworden. Dit is de conclusie die de korpsleiding van de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid trekt naar aanleiding van de jaarcijfers van 2009. Ten opzichte van het peiljaar 2003 daalde het aantal aangiften op vergelijkbare delicten met bijna 35%. Er is sprake van een structurele daling.

De korpsleiding van de regio Zuid-Holland-Zuid is tevreden over het jaar 2009. In 2003 heeft het korps een meerjarendoelstelling vastgesteld waarbij er sprake zou moeten zijn van een toename van de veiligheid in de regio in 2009. Uit de resultaten van 2009 blijkt dat er structureel sprake is van een daling van het aantal aangiften.

Regio Zuid-Holland-Zuid

Naast daling ook stijging
Het aantal overvallen is in onze regio het afgelopen jaar gestegen. Het betreft een landelijke trend die zich ook uit in de regio Zuid-Holland-Zuid. Deze toename en het feit dat de daders zich steeds meer richten op woningen baart ons zorgen. Via analyse probeert de politie meer zicht en grip te krijgen op deze vorm van criminaliteit.

Het aantal (brom) fietsdiefstallen is dit jaar eveneens toegenomen. Deze stijging heeft vooral betrekking op de Zwijndrechtse Waard. In Hendrik-Ido-Ambacht verdubbelde dit jaar het aantal aangiften. De politie zoekt op dit gebied nadrukkelijk de samenwerking met het bestuur van de verschillende gemeenten voor het nemen van preventieve maatregelen op dit gebied. Het targetteam van de politie richt zich samen met de gemeentelijk toezichthouders op de repressieve aanpak om zo de daders in beeld te krijgen.

Verbinding met de burger
Het korps Zuid-Holland-Zuid heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in de samenwerking met burgers en partners in veiligheid. De cursus Politie voor Burgers in s-Gravendeel alsmede de pilot Burgers in Blauw in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden zijn in 2009 zeer waardevol gebleken in de verbinding met de inwoners van de regio. Door deze manier van samenwerken krijgt de burger meer inzicht in wat zij van de politie kunnen verwachten en wat zij zelf hierin kunnen betekenen. In 2010 zal deze vorm van samenwerking worden geïntensiveerd.