Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 14 januari 2010

Bezuinigingen maken keuze noodzakelijk

Volwasseneneducatie gericht op deelname aan maatschappij

Voor gesubsidieerd onderwijs aan volwassenen is in 2010 door bezuinigingen op het rijks- en gemeentebudget 700.000 euro minder beschikbaar. Dit is ruim een derde minder dan in voorgaande jaren. Dat maakt een keuze in het cursusaanbod noodzakelijk. Scholing gericht op het vergroten van de deelname aan de maatschappij en het behalen van een startkwalificatie (diploma havo,vwo of mbo niveau 2) hebben de voorkeur.

ROC Midden Nederland verzorgt voor Amersfoort het aanbod aan gesubsidieerd onderwijs aan volwassenen. Met het ROC Midden Nederland zijn afspraken gemaakt over het nieuwe aanbod.

Meer nog dan voorheen zal kritisch worden gekeken wat iemand nodig heeft om in de maatschappij mee te doen. Hierbij staan alfabetisering, bestrijding van laaggeletterdheid en het vergroten van de sociale redzaamheid voorop. Het is bedoeld voor die mensen voor wie een betaalde baan niet of op korte termijn niet haalbaar is. Het aanbod aan cursussen om de professionele redzaamheid te vergroten vervalt, zoals bijvoorbeeld een cursus Engels, gebruik van e-mail of communicatievaardigheden op het werk.

Wethouder Sebastiaan van 't Erve van Onderwijs: "Ook in financieel moeilijke tijden willen we mensen die dat nodig hebben een goed scholingsaanbod doen, dat kunnen we nu blijven doen."

Op het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (VAVO: vmbo, havo, vwo) wordt niet bezuinigd. Dit is het cursusaanbod waarmee volwassenen alsnog een startkwalificatie behalen, die nodig is voor een vervolgopleiding. Dit is ook een belangrijk instrument in het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.

Noot voor de redactie,