Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
10 Vragen van de heer J.A. Kleuver
(ingekomen13 januari 2010)


In Vleuten is beroering ontstaan omdat de oliemaatschappij het bemande ESSO-tankstation aan de Hindersteinlaan wil veranderen in een onbemand tankstation. Dit tankstation, in vaktermen, is een CODO (Company owned, dealer operated) en veelal betekent dit dat de oliemaatschappij in zijn recht staat.
D66 vindt normaal gesproken dat de overheid zich niet moet mengen in zaken tussen twee ondernemers. In dit geval ligt het anders, omdat het tankstation een belangrijke functie vervult. Zo is er mengsmering te koop voor de veelal oudere gebruikers van tweetaktrijwielen en helpen de medewerkers mensen met het controleren van vloeistofniveaus als ze dat zelf niet (meer) kunnen. Bij onbemande tankstations is zoiets niet mogelijk. Bovendien vindt D66 dat een bemand tankstation hoort bij de voorzieningen in een dorp als Vleuten. Daarom heeft D66 de volgende vragen aan het College:

1. Deelt het College de mening van D66 dat een bemand tankstation hoort bij de voorzieningen in een dorp als Vleuten? Zo nee, waarom niet?

2. Zou het College het betreuren als dit tankstation zou veranderen in een onbemand tankstation?

3. Is het College bereid om, in samenspraak met de ondernemer en de oliemaatschappij, te bekijken of het tankstation bemand kan blijven, in het belang van Vleuten? Zo nee, waarom niet?

4. De gemeente heeft wellicht nauwelijks een formele onderhandelingspositie, maar deelt u de mening van D66 dat u wel degelijk een informele onderhandelingspositie heeft?

5. Biedt deze situatie aanknopingspunten voor de gemeente om in samenspraak met de betrokkenen te bekijken of er op dit tankstation ook duurzamere brandstoffen verkocht zouden kunnen gaan worden, zoals aardgas?


---- --