Ingezonden persbericht


Persbericht

14 januari 2010

Contacten met partnerorganisaties Haïti komen langzaam op gang

Gorinchem - Vandaag heeft Woord en Daad contact gehad met twee directeuren van partnerorganisaties in Haïti. De grootste partner van Woord en Daad, Parole et Action, zit in een wijk waar één op de drie huizen is verwoest. Het kantoor van de organisatie is nog intact en te gebruiken.

Eris Labady, directeur van Parole et Action, meldt: "In mijn huis dat niet verwoest is, bied ik momenteel tientallen mensen onderdak. Met 80% van de medewerkers van Parole et Action hebben we contact. De andere 20% medewerkers hebben we nog niet bereikt. Gisteren en vandaag gaat de zorg van medewerkers begrijpelijkerwijs primair uit naar hun eigen gezinnen. Vanaf morgen wil Parole et Action operationeel zijn en zich op de slachtoffers in de stad richten. We hebben goede medische expertise in huis, en zijn bezig met het samenstellen van een medisch team".

Bij de partnerorganisatie AMG is de schade aanzienlijk groter. Het kantoor is zwaar beschadigd. De gezondheidskliniek in de wijk Bel Air (één van de armste wijken van Port-au-Prince) is beschadigd en alle apparatuur onbruikbaar geworden.

Directeur Point du Jour skypte vanaf zijn huis naar een medewerker van Woord en Daad. Hij meldt: "Vooral de wijk Carrefour aan de westkant van Port au Prince schijnt zwaar beschadigd te zijn. De totale schade van de stad is moeilijk te overzien. Een aantal medewerkers van AMG hebben wel geprobeerd lopend de schade op te nemen, met is onmogelijk om met de auto rond te rijden. Alles ligt in puin".

Pparternorganisatie AMG Haïti geeft aan dat op dit moment voedsel, water en medicijnen het hardst nodig zijn. Vrijdag zal medewerker Leen Stok van Woord en Daad naar Haiti proberen af te reizen. Hij is van 1984 tot 1989 werkzaam geweest in het land, spreekt Frans en Creools en kent de situatie ter plaatse goed. Zijn primaire doel is samen met de partnerorganisaties de situatie in kaart te brengen zodat Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg gezamenlijk ondersteuning kunnen bieden aan de partners. Met een satellietverbinding probeert Leen Stok dagelijks contact te hebben met Woord en Daad.

De noodhulpactie van Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg voor de getroffenen door de aardbeving in Haïti is in in volle gang. Hoewel er nog nauwelijks bekendheid aan gegeven is, stroomt het geld binnen. Binnen 24 uur ontvingen de organisaties al zo'n E 24.000 aan giften. Daarnaast is er nog eens E 134.000 toegezegd door donoren.

***EINDE PERSBERICHT***



Ingezonden persbericht