Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Beverwaard literair

Eigen wijkdichter: Joz Knoop

Nederland heeft een dichter des vaderlands, Rotterdam heeft een stadsdichter en sinds donderdagmiddag 14 januari jongstleden heeft Beverwaard een wijkdichter. De eer was aan dagelijks bestuurder Johan Grijzen om Joz Knoop tijdens de nieuwjaarsreceptie van kunstenaarscollectief Bakens van Beverwaard officieel tot wijkdichter te benoemen.

Met deze benoeming loopt de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde voor op de rest van literair Nederland want daar was dit fenomeen tot nu toe onbekend. Joz Knoop wordt benoemd voor een periode van drie jaar. Dat Joz Knoop niet alleen prachtige, grappige en ontroerende gedichten schrijft maar ze ook op aanstekelijke wijze kan voordragen werd tijdens de receptie nog eens onderstreept. Hij bracht jong en oud niet alleen in vervoering met zijn performance hij inspireerde zelfs een jeugdige Beverwaardse dichteres tot een eigen voordracht.

De Dichter van Beverwaard mag zich ambassadeur noemen van de poëzie in de Beverwaard en kan hiermee een vitale rol spelen in het steeds betere imago van de wijk. Als bewoner van het eerste uur, sinds 1985, kan Joz als geen ander de oorspronkelijke grondgedachte van de Beverwaard verwoorden en benoemen wat er groeit en bloeit. De Beverwaardse wijkdichter kan zelf een project ontwikkelen om aandacht en enthousiasme voor Beverwaard te genereren, maar kan ook alleen ingaan op verzoeken van personen of organisaties die hem benaderen.

De Dichter van Beverwaard schrijft alleen wanneer hij zich daartoe bewogen voelt. Aan hem zal slechts worden gevraagd een aantal maal per jaar een gedicht te schrijven over een Beverwaards onderwerp. Dat onderwerp bepaalt de dichter zelf. De gedichten worden geplaatst in de plaatselijke Beverwaardse media en op de website van Bakens van Beverwaard.

Joz Knoop (30/12/1957) geeft, hoewel hij veel en met liefde over zijn stad schrijft, meer buiten dan binnen de stadsgrenzen voordrachten in poëzie. Hij ontving in 1993 de Rotterdam Award, in 1997 de Dunya poëzieprijs en werd in 2000 verkozen tot de dichter van dat jaar bij Jambe te Delft. In 2004 stond Joz in de nationale slamfinale in Doornroosje, omdat hij de slam in januari te Amersfoort wist te winnen. Op dit moment werkt Joz met muzikanten om zijn poëzie met hedendaagse muziek te vermengen. Zijn CD Ooitwee zal in 2010 verschijnen.

Joz Knoop is tot ver over de taalgrenzen bekend. In 1990 ontwierp hij een eigen dichtvorm voor het aanstaande spiegeljaar 1991, het Jozzonet. Dit is een gedicht dat zich in zijn middelste regel spiegelt. Inmiddels worden er wereldwijd door dichters ook Jozzonetten in het Engels geschreven. Meer informatie over de Beverwaardse wijkdichter is te vinden op zijn eigen website: www.jozknoop.nl.