VARA

Nieuw seizoen 'Nieuwslicht' met Menno Bentveld
Reportages, eigen experimenten en originele animaties: in het nieuwe jaar is het populair-wetenschappelijke programma `Nieuwslicht' weer te zien op Nederland 3. Waar het `Journaal' ophoudt, gaat `Nieuwslicht' verder. Menno Bentveld gaat weer op zoek naar de wetenschap áchter het nieuws. Vanaf dit seizoen is in elke aflevering een reportage te zien door Elisabeth van Nimwegen, met wie Menno ook al samenwerkte in het VARA-consumentenprogramma `Weet Wat Je Koopt'. `Nieuwslicht' is vanaf 14 januari iedere donderdag om 21.00 uur te zien bij de VARA op Nederland 3.

In de eerste aflevering op donderdag 14 januari:


- Dun ijs onder bruggen kan ervoor zorgen dat de tocht der tochten toch niet doorgaat. Valt hier iets aan te doen? `Nieuwslicht' onderzoekt met een hoogleraar Stromingsleer en een hoogleraar Chemie of technische ingrepen het ijs stevig genoeg kunnen maken om veilig onder een brug door te schaatsen. Gewapend met vloeibare stikstof van 180 graden onder nul, windfuiken en droogijs betreden ze het ijs.


- Het jojo-effect bij afvallen zit niet alleen tussen de oren. Voor het eerst is aan de Universiteit van Maastricht op celniveau aangetoond dat vetcellen in de stress raken bij een streng dieet en om nieuw vet schreeuwen. Is afvallen dan onmogelijk? Nee, maar het meeste succes heb je als het geleidelijk gebeurt.


- De bodyscanner maakt gebruik van de zogenaamde millimetergolven, een vorm van straling die tussen infrarood en microgolven in ligt. `Nieuwslicht' laat zien hoe deze straling werkt, wat de gezondheidsrisico's ervan zijn en geeft antwoord op de vraag: `Maakt de scanner echt een naaktfoto van mij?'

Presentator Menno Bentveld: `Veel nieuwsberichten maken mij alleen maar nieuwsgieriger: klopt het eigenlijk wel? In het nieuws zie en hoor je een bonte stoet van mensen die - al dan niet gehinderd door feitenkennis - een zeer uitgesproken mening hebben over van alles en nog wat.
Tijd en ruimte om er dieper op in te gaan is er meestal niet. Het leuke van `Nieuwslicht' is dat wij naar wetenschappers gaan, die de échte antwoorden hebben of er een mooi experiment bij bedenken.'

Vanaf dit seizoen is in elke aflevering een reportage te zien door Elisabeth van Nimwegen, die eerder voor de VARA `Weet Wat Je Koopt' en `Kassa 3' presenteerde.

`Nieuwslicht', met Menno Bentveld en Elisabeth van Nimwegen, vanaf 14 januari wekelijks op donderdagavond om 21.00 uur bij de VARA op Nederland 3.

Zie ook: nieuwslicht.vara.nl.