Ingezonden persbericht


Eiffeltoren meest kenmerkende bouwwerk ter wereld

Amsterdam, 14 januari ­ De Eiffeltoren heeft recht op de titel World's Favourite Landmark, dat blijkt uit een peiling uitgevoerd door online boekingssite Hotels.com onder meer dan 10.000 reizigers afkomstig uit vijf werelddelen. Het Franse symbool werd door reizigers vaker genoemd dan andere kenmerkende bouwwerken zoals de Taj Mahal, het Vrijheidsbeeld en de Akropolis.

De Eiffeltoren werd door 16% van de ondervraagden betiteld als het meest kenmerkende bouwwerk ter wereld. Op ruime afstand volgen de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad (9%) en de Taj Mahal in Agra (8%). De top zes wordt gecompleteerd door drie Amerikaanse symbolen ­ de Golden Gate Bridge, het Empire State Building, en het Vrijheidsbeeld ­ die elk 7% van de stemmen kregen.

Bouwwerk                  Stad               % stemmen

1. Eiffeltoren Parijs 16%
2. Sint Pietersbasiliek Rome 9%
3. Taj Mahal Agra 8%
4. Golden Gate Bridge San Francisco 7%
5. Empire State Building New York 7%
6. Vrijheidsbeeld New York 7%
7. Sydney Opera House Sydney 7%
8. Sagrada Familia Barcelona 7%
9. Akropolis Athene 6%
10. Christus de Verlosser Rio de Janeiro 4%

"Dit onderzoek toont aan dat de aantrekkingskracht van beroemde bezienswaardigheden zo sterk is dat veel mensen een reis ondernemen om ze te kunnen zien. De bouwwerken spreken enorm tot de verbeelding," aldus Hotel.com's Communications Director Alison Couper.

Bouwkundige cultuurliefhebbers
Het onderzoek laat tevens zien dat fameuze gebouwen de meeste aantrekkingskracht hebben op Spaanse reizigers, maarliefst 83% van hen gaf aan een stad te hebben bezocht




enkel vanwege een aanwezige architectonische bezienswaardigheid. Ook veel Italianen

(80.4%)en Japanners (73%) ondernamen een reis naar een specifiek landssymbool.

Einde persinformatie. Donderdag 14 januari 2010.

Noot voor de redactie (