Wekelijks overzicht van de evolutie van de A/H1N1-griep in België

14/01/2010 14:28

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Op een totaal van 7.700 consultaties van patiënten die zich met een griepachtige aandoening aanboden bij hun arts, leverde de extrapolatie door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid 648 nieuwe gevallen van de A/H1N1-griep op in de afgelopen week.

De opvolging door de huisartsenpeilpraktijken wijst dus ook voor het begin van het nieuwe jaar op een daling van het aantal nieuwe gevallen in ons land. Het aantal griepgevallen blijft onder de epidemische drempel. Een heropleving van de epidemie met een nieuwe golf van griepgevallen blijft echter nog steeds mogelijk. Het absentëisme op het werk en het aantal ziekenhuisopnames ten gevolge van de griep gaan nog steeds in dalende lijn.

Het aantal personen dat in ons land besmet is met de A/H1N1-griep blijft relatief beperkt en de epidemie heeft tot nu toe geen significante impact gehad op de bevolking.

Sinds het uitbreken van de A/H1N1-pandemie eind april, liepen in ons land 209.871 personen een besmetting op. Meer informatie in verband met de epidemiologische opvolging kan u terugvinden op de website van het wetenschappelijk instituut volksgezondheid: www.iph.fgov.be/flu-surveillance.

Tot op heden zijn 17 overlijdens ten gevolge van de complicaties van een griepinfectie aan het Interministerieel Commissariaat Influenza meegedeeld. De aanwezigheid van de A/H1N1 griep, heeft tot op heden geen merkbare invloed op de mortaliteitscijfers.

De gemelde overlijdens zijn alle te wijten aan de ziekte en houden geen verband met bijwerkingen van het vaccin. Het Commissariaat benadrukt nogmaals het belang hiervan voor mensen aan wie het aangeraden wordt, zij hebben nog steeds de mogelijkheid zich te laten vaccineren bij hun huisarts.

In de afgelopen weken werden meer dan 2 miljoen dosissen van het vaccin geleverd aan de huisartsen en gezondheidsinstellingen via de apothekers.

Op dit moment werden 704.943 vaccinaties geregistreerd in het online systeem maar op basis van informatie ingewonnen op het terrein mag er vanuit gegaan worden dat bij benadering tussen de 1 500 000 en 2.000.000 Belgen zich lieten vaccineren.

Alle informatie over de vaccinatiecampagne is terug te vinden op www.influenza.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel