VARA

VARA televisiepremière: Droog Brood met 'De kip met de gouden enkels'

De inmiddels vierde show 'De kip met de gouden enkels' van Droog Brood kan omschreven worden als "de niksigheid over de sleur van de liefde" (NRC). Want samen oud worden, dat willen alle geliefden wel... Maar is er iets treurigers te bedenken dan twee bekvechtende bejaarden op een jeu de boules-veldje? Die vraag legt het cabaretduo ons voor in hun voorstelling 'De kip met de gouden enkels', die op donderdag 14 januari om 21.30 uur te zien is, bij de VARA op Nederland 3.

De voorstelling is een oproep aan de onbewuste liefhebber van Droog Brood: "Men moet concluderen dat er uitzonderlijk veel mensen in ons land wonen die liefhebber en/of bewonderaar van Droog Brood zijn zonder dit zelf te weten. Dat is zonde. Daarom willen wij deze mensen met klem adviseren om spoedig één of meerdere plaatsbewijzen te bemachtigen voor de vierde humorshow van Droog Brood. Het is een investering in uw toekomst en de onze".

Het Parool roemde 'De kip met de gouden enkels': "(Droog Brood is) uitgegroeid tot een van de meest boeiende cabaretacts - met dit programma als nieuw hoogtepunt." Met een aparte vermelding voor de slotscène met twee bejaarde jeu de boulesspelers: "Dat wordt vrijwel zeker een klassieker". "Met elk programma won het duo iets aan kwaliteit. Maar dit keer nam het duo echt een grote sprong voorwaarts", aldus de Volkskrant na het zien van de première. "Droog Brood smaakt lekker met 'De kip met de gouden enkels'." En volgens Trouw: "Geen woord te veel, geen woord te weinig, razend knap gespeeld en akelig geloofwaardig. Kortom: een dijk van een voorstelling."

Droog Brood is een cabaretduo bestaande uit de twee heren Bas Hoeflaak (Haarlem) en Peter van de Witte (Drachten). Ze leerden elkaar kennen op de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam en richtten in het najaar van 1997 de formatie Droog Brood op. In 1999 besloot Droog Brood zich in te schrijven voor het concours om de Wim Sonneveld prijs dat het duo uiteindelijk won in 2000. Droog Brood speelde vanaf oktober 2001 hun eerste voorstelling 'Teer'. In oktober 2003 ging de tweede voorstelling 'Scènes voor de mensen' in première. Twee jaar later volgde 'Omwille van de smeer'. Op het moment staat het cabaretduo met 'Een frisse wind' op de planken.

Droog Brood met 'De kip met de gouden enkels', donderdag 14 januari 2010 om 21.30 uur bij de VARA op Nederland 3.