Gemeente Utrecht

Voorkeur Leidsche Rijn Centrum voor Schouwburg XL

Het college van B&W spreekt een voorkeur uit voor Leidsche Rijn Centrum als locatie voor de beoogde extra grote zaal van de Stadsschouwburg Utrecht. Vorig jaar is in de voorjaarsnota al een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld van 1 miljoen Euro om de plannen verder uit te werken. Uit onderzoek begin 2008 is gebleken dat een extra grote zaal voor populaire voorstellingen gewenst is. Er waren drie alternatieven voor de nieuw te bouwen zaal: het Stationsgebied, Paardenveld en Leidsche Rijn Centrum.

Bij de uitwerking van de plannen wordt ook de renovatie van de huidige Stadsschouwburg meegenomen. Het college van B&W realiseert zich dat de financiële en economische perspectieven sinds begin 2008 drastisch gewijzigd zijn. De noodzakelijke investering in de renovatie en nieuwbouw vraagt om een aanzienlijke nieuwe budgettaire ruimte in een periode waarin de begroting onder druk staat en ingrijpende bezuinigingen nodig zijn. De nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college beslissen bij de komende voorjaarsnota's en programmabegrotingen over de daadwerkelijke bouw.

De gemeenteraad heeft al eerder aangegeven dat zij een grote culturele voorziening in Leidsche Rijn Centrum wil. Voor Leidsche Rijn Centrum is de ambitie om een levendig, stedelijk gebied te realiseren. In het gebied komen niet alleen woningen en kantoren, maar ook centrumfuncties als horeca, winkels en een hotel- en congresruimte. Schouwburg XL zal een belangrijke impuls aan de kwaliteit van het nieuwe centrum geven.

De Stadsschouwburg Utrecht speelt een cruciale rol in de culturele sector, maar kampt met een groot probleem in capaciteit en kwaliteit van de accommodatie en kan de vraag van publiek en bespelers momenteel niet aan. Dit probleem zal alleen maar toenemen. De bevolking van de stad en de regio groeit aanzienlijk, terwijl het publiek steeds hogere eisen stelt aan de voorstellingen en de accommodatie. Met de bouw van Schouwburg XL en renovatie van de huidige schouwburg kan Utrecht zijn positie en ambities op het vlak van cultuur blijven waarmaken. En het past binnen de ambitie van de gemeente om in 2018 Culturele Hoofdstad te worden.




Gemeente Utrecht