SHO in actie voor Haiti

Hulpverlening in Haiti komt op gang

Den Haag, 14 januari 2010

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben gistermiddag gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Haïti. De hulpverlening van de SHO-leden komt op gang.

Vandaag zijn hulpteams vanuit alle windstreken op weg gegaan naar het getroffen gebied en wordt er op alle mogelijke manieren getracht hulpgoederen naar het rampgebied te vervoeren.

Oxfam heeft 100 mensen in Haïti die water- en sanitaire voorzieningen opzetten zodra de voorraden noodhulpgoederen arriveren uit Panama en de Dominicaanse Republiek. Een vliegtuig is gecharterd.

UNICEF heeft voor 10.000 families noodhulpgoederen beschikbaar, zoals oral rehydration salts (ORS), waterzuiveringsmiddelen, dekzeilen en tenten. Ook richt zij zich op de bescherming van kinderen die door de ramp van hun families zijn gescheiden.

Het Rode Kruis biedt noodhulpverlening bestaande uit gezondheidszorg, opsporingsactiviteiten, logistieke ondersteuning, en distributie van keukenspullen, dekens, en andere hulpgoederen. Bovendien heeft de organisatie een speciale website geopend voor overlevenden van de aardbeving op Haïti om zo het herstel van familiecontacten mogelijk te maken.

Cordaid financiert 22 partnerorganisaties waarvan twee grote lokale ontwikkelingsorganisaties. Partners van Cordaid, zijn momenteel bezig met het uitdelen van tenten, dekens, muskietennetten, kookgerei en hygienepakketten. Ook delen ze voedsel uit en watercontainers en -tabletten.

Save the Children heeft ruim 100 mensen in Haïti; een noodhulpteam is ingevlogen. De organisatie biedt directe noodhulp. Er zal zo snel mogelijk gestart worden met het inrichten van veilige opvangplaatsen voor kinderen. Ook de overige deelnemende organisaties van de SHO, Tear, World Vision, Terre des Hommes en ICCO & Kerk in Actie zijn druk bezig met het op touw zetten van hulpactiviteiten.

De 730.000 euro die niet aan de Tsunami-actie zijn besteed, zullen door de Samenwerkende Hulporganisaties worden ingezet voor noodhulp in Haïti. Morgen zal de eerste opbrengst van de actie bekend worden gemaakt.

In Port-au-Prince, de 2 miljoen inwoners tellende hoofdstad van Haïti, heerst nog altijd grote chaos. Gevreesd wordt voor het leven van tienduizenden mensen. Een groot deel van de hoofdstad is verwoest. De gevolgen van de ramp zijn nog steeds moeilijk in te schatten.Veel kantoren van aanwezige hulporganisaties zijn ook zwaar getroffen en de communicatie met het gebied verloopt nog altijd zeer moeizaam.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn: ICCO & Kerk in Actie, Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, World Vision, Tear, Save the Children, Terre des Hommes en UNICEF Nederland.





http://www.giro555.nl