"Prijs voor de Ontwerper" Modo Bruxellae

14/01/2010 20:30

MODO BRUXELLAE

Graag stellen de heer Benoit Cerexhe, Minister van Economie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en vzw Modo Bruxellae u de laureaat van de "Prijs voor de Ontwerper 2009" voor. De uitreiking vond plaats op 14 januari in de Modo Bruxellae galerij. De jury lauwert Isabelle Lenfant voor haar zevende collectie en haar gehele werk. De prijs is goed voor een bedrag van 7500 euro.

Graag stellen de heer Benoit Cerexhe, Minister van Economie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en vzw Modo Bruxellae u de laureaat van de "Prijs voor de Ontwerper 2009" voor. De uitreiking vond plaats op 14 januari in de Modo Bruxellae galerij. De jury lauwert Isabelle Lenfant voor haar zevende collectie en haar gehele werk. De prijs is goed voor een bedrag van 7500 euro.

ISABELLE LENFANT

Isabelle Lenfant kreeg haar opleiding aan La Cambre Mode(s) en in de lente van 2006 stelde ze haar eerste juwelencollectie, "IL" genaamd, voor in Parijs.

Een pleister op de wonde leggen : dat is eigenlijk de heldere en licht verontrustende symboliek waar juwelenontwerpster Isabelle Lenfant rond werkt. Haar eerste collectie IL komt er na vijf jaar studie aan La Cambre Mode(s) en vier jaar als assistente van ontwerper Xavier Delcour. Met de halsketting, armband en ring in de vorm van een hechtpleister verwijst Lenfant naar het het leven zoals het is, de pleister op de wonden die je in het leven onvermijdelijk oploopt. Een hechtpleister van gepolijst massief zilver, goud of geoxideerd antraciet, een teken van kwetsbaarheid.

Elisabeth Paillé van het Franse blad Madame Figaro formuleert het zo: " .... Sporen van pijn. Nood aan tederheid. Haar moduleerbare kettingen vol chaotische sierlijkheid zijn ongebolsterd afgewerkt zoals een ruwe zoom aan een kledingstuk en volgen geheimzinnige, ongewone codes : een zilveren etiket, sleutels die alle mogelijke mogelijkheden ontsluiten, contactdozen voor het totale loslaten of voor het leggen van contact, wie zal het zeggen? Alle stukken zijn met de hand gemaakt en voldoen aan de hoogste eisen van het juweliersvak. Lenfant, een schoonheid met ravenzwart haar en uitgesproken rockallures, verschijnt altijd - ook in de winter - met blote benen en haar onafscheidelijke zwarte Santiags. Ze draagt haar pleister-ring samen met een doodskop ("wat niets morbide heeft, ooit sterven we allemaal. Laten we onszelf vooral niet ernstig nemen"). Haar genreoverschrijdende juwelen zijn tekenend voor de tijdgeest....."

Isabelle leeft met literatuur en poëzie, ze houdt er trouwens tonnen favoriete citaten op na:

"Behandel je verlangens niet als banaliteiten." Brigitte Fontaine

"Ik ben voor een verhoging van de levenslust." Jacques Dutronc

"Ik heb geen geheugen, maar ik heb herinneringen." Jeanne Moreau

"We zouden allemaal veranderen als we durfden te zijn wie we zijn." Marguerite Yourcenar"

"Vrij willen zijn is ook willen dat de anderen vrij zijn." Simone de Beauvoir

"Wil je gelukkig zijn, wees dan gelukkig." Lev Tolstoï

"Zou het de mensen dan schaden als je ze vrijheid van denken te geeft ?" Jean-Paul Sartre

"Je bent slachtoffer van je eigen gedragsregels in het leven." Jenny Holzer

"Misschien moeten we leren dat het onvolmaakte een andere vorm van volmaaktheid is. De vorm die de volmaaktheid aanneemt om geliefd te zijn." Roberto Juarroz

De creaties van Isabelle Lenfant worden wereldwijd in een aantal exclusieve modezaken verkocht en in België bij 'Collectors Gallery" 17, Lebeaustraat 17 - 1000 Brussel.

IL by Isabelle Lenfant

Vilain XIIII-straat, 29

B-1000 Brussel

t/f: 0032 2 646 81 48

m: 0032 477 23 15 65

e: isabellelenfant@gmail.com

w: www.i-l.be

De genomineerden 2009 zijn Assomo (www.louiseassomo.be), Valérie Berckmans (www.valerieberckmans.be), Monsieur Bul (www.monsieurbul.be), Natacha Cadonici (www.natachacadonici.com), Céline Collard (www.celinecollard.com), Caroline Foulon (www.carolinefoulon.net), Conni Kaminski (www.connikaminski.com), Jessie Lecomte (www.jessielecomte.com) en Isabelle Lenfant (www.i-l.be).

De jury van de "Prijs voor de Ontwerper 2009" is samengesteld uit Sonja Noël (zaakvoerster Stijl en voorzitter van Modo Bruxellae), Marina Yee (ontwerpster), Nica Broucke (hoofdredactrice Elle België), Bea Ercolini (hoofdredactrice Elle Belgique), Agnes Goyvaerts (redactie De Morgen Magazine), Elke Lahousse (redactie Weekend Knack), Amandine Maziers (redactie Victoire), Anne-Françoise Moyson (redactie Weekend Le Vif/L'Express), Etienne Tordoir (fotograaf), Veerle Windels (redactie De Standaard), Didier Vervaeren (ontwerper, consultant), Tony Delcampe (directeur La Cambre Mode(s)), Tamara Maas (consultant), Linda Van Waesberge (stylist, consultant).

Uit het reglement:

De jury, samengesteld uit modeprofessionals, kiest de winnaar. De criteria die in aanmerking worden genomen zijn creativiteit, technische kwaliteit (coupe, afwerking, keuze van de materialen ...), het peil van het imago van de collectie (algehele presentatie, logo...), het innoverende aspect van de collecties enzoverder.

De genomineerden moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

1. hun maatschappelijke zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben

2. van 1 tot 10 gecommercialiseerde collecties op hun naam of onder hun merknaam hebben staan

3. twee collecties per jaar voorstellen

4. beschikken over minstens twee verkooppunten

5. beschikken over een catalogus of lookbook

6. een website hebben op naam van de collectie.

Modo Bruxellae "Prijs voor de Ontwerper"

1997 Carine Lauwers

1998 Annemie Verbeke

2000 Own

2001 Olivier Theyskens

2002 Xavier Delcour

2003 Marina Yee

2004 Jean Paul Knott

2005 Cathy Pill

2006 Sandrina Fasoli

2007 Girls from Omsk

2008 Mademoiselle Jean

2009 Isabelle Lenfant

Hoge resolutie op aanvraag

asbl Modo Bruxellae vzw

rue de Laeken 99 Lakensestraat - Bruxelles 1000 Brussel

Tel: +32 (0)2 502 52 64 - Fax: +32 (0)2 502 13 69

info@modobruxellae.be - www.modobruxellae.be

Modo Bruxellae promoot en ondersteunt Brusselse mode naar het publiek, de media en professionals toe

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel