Frankrijk zoekt Nederlanders


Uitstervende dorpen gered van de ondergang

FRANKRIJK, 20100114 -- In de Franse regio's Bourgogne/Auvergne is een groot tekort aan huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, specialisten en verplegend personeel maar ook aan ondernemers en middenstanders. Daarom doen de regionale bestuurders een beroep op Nederlanders. Op de Emigratiebeurs in Houten op 13 en 14 februari 2010 zullen de beide regio's ruim aanwezig zijn om te praten met Nederlandse medici en ondernemers.

Sinds twee jaar werkt Jan van der Lee (een Nederlander die al jaren in de Bourgogne woont) in opdracht van de beide regio's om onder andere Nederlandse medici te werven en te begeleiden. Zo worden inschrijving bij de Ordre des Médecins (Orde van Geneesheren), huisvesting, taalcursus en bankzaken verzorgd. Inmiddels heeft een tiental Nederlandse artsen, fysiotherapeuten en tandartsen hun plek al gevonden in de Bourgogne waar zij allen nu een prettig Bourgondisch leven leiden en bovendien een goed belegd stokbrood verdienen. De verdiensten in Frankrijk voor huisartsen en tandartsen zijn ongeveer gelijk aan die in Nederland; fysiotherapeuten -vooral beginnende- verdienen er aanmerkelijk beter.

Veel mensen die onder andere geïnspireerd door programma's als `Het Roer Om' en 'Ik vertrek' naar Frankrijk vertrekken kunnen hun droom realiseren omdat ze goed worden begeleid door Nederlanders die ervaring hebben en geselecteerd zijn door het Franse departement. Deze begeleiding verklaart het succes van de emigranten in de Bourgogne, daar waar het in andere Franse gebieden nogal eens misgaat (tevens getuige programma's als: `Het Roer Om' en 'Ik vertrek'). Diverse families hebben er hun bedrijfje opgezet en leven er nu een `Bourgondisch leven'. Nu worden er ook kandidaten gezocht voor het overnemen van winkels als: bakkerij, garage, witgoed, tuinmachines, slijterij, restaurant, hotel etcetera.

Vanwege het grote tekort maakt de overheid een overstap vaak aantrekkelijker door investeringspremies en belastingvrijstellingen.

Uit onderzoek van de Emigratiebeurs blijkt dat Frankrijk tot één van de favoriete emigratielanden behoort. Nog meer dan Scandinavië, Canada of Nieuw-Zeeland willen mensen graag vertrekken naar Frankrijk. In het Frankrijkpaviljoen op de Emigratiebeurs is iedereen die vertrekplannen of gewoon interesse heeft van harte welkom. Belangstellenden kunnen nu al een afspraak maken met één van de begeleiders in de VIP-room; dat bespaart een wachttijd op de beurs.

Meer info: www.emigratiebeurs.nl
www.werken-in-de-morvan.com





Ingezonden persbericht