George Clooney en schaatsen in Östersund


ÖSTERSUND, 20100114 -- George Clooney op het ijs? Zo ver komt het waarschijnlijk niet, maar 's werelds meest sexy man is in de laatste week van januari wél in het Zweedse Östersund voor de opnames van de nieuwe film van de Nederlandse regisseur en fotograaf Anton Corbijn. Schaatsliefhebbers weten de plek natuurlijk al langer te vinden.

Östersund, in het midden van Zweden, heeft namelijk uitstekend natuurijs. Speciaal voor Nederlanders is er tussen 14 februari en 14 maart twee keer per week een toertocht van maximaal acht rondes op een geveegd parcours van 25 kilometer. In Östersund komen is simpel: in februari en maart zijn er rechtstreekse chartervluchten vanaf Amsterdam-Schiphol naar Östersund Flygplats. Het vliegveld ligt acht kilometer van het centrum van de stad, op de oevers van Storsjön. Dit grote meer is in de winter bevroren.

Schaats in een filmset, want na een grote Noorse productie vorig jaar kiest de Nederlandse regisseur en fotograaf Anton Corbijn Östersund voor de openingsscène van zijn nieuwe film. In The American speelt George Clooney de rol van huurmoordenaar die na een mislukte klus in Zweden vlucht naar een dorpje in Italië. De Amerikaanse acteur komt daarom zelf ook naar Östersund, waar de opnames eind januari vijf dagen duren. Fotograaf Anton Corbijn is onder meer bekend van zijn samenwerking met de Ierse rockband U2. Zijn debuutfilm Control werd vorig jaar door critici met applaus begroet.

IJsburo nl / Visit Sweden