Ingezonden persbericht


Theater LANTAREN/VENSTER

PERSBERICHT

Talentvol jazzpianist John Escreet brengt topmusici uit New York naar Lantaren/Venster op donderdag 14 januari.

John Escreet Project
met David Binney, Ambrose Akinmusire, Matt Brewer en Nasheet Waits

"De droomstart van een nieuwe stem in de jazz". Zo werd het debuutalbum Consequences van talentvolle jonge componist en pianist John Escreet onlangs genoemd door het Amerikaanse jazzblad Downbeat.

Escreet, in Engeland geboren maar sinds 2006 opererend vanuit New York, was vorig jaar nog te zien op het North Sea Jazz Festival met Lars Dietrichs band The Story. Nu presenteert hij zijn eigen kwintet, met louter topmusici als David Binney, Ambrose Akinmusire, Matt Brewer en Nasheet Waits. De vorig jaar verschenen debuut-cd werd opgenomen met bijna dezelfde bezetting, waarmee de pianist een aantal van meest opwindende en improviserende muzikale talenten uit New York aan zich wist te binden.

Escreet studeerde aan de Manhattan School of Music bij Kenny Barron en Jason Moran, met wie hij regelmatig vergeleken wordt vanwege zijn intens ritmische spel. Hij doorbreekt harmonische regels, wat doet denken aan de avant-gardistische Andrew Hill of Cecil Taylor. Door velen wordt hij gezien als een van de meest creatieve en originele pianisten in de huidige jazzscene, gewaardeerd om zijn openheid. Zijn composities zijn geïnspireerd op veel verschillende bronnen en invloeden, wat bijzonder originele en nieuwe eigen muziek oplevert. John Escreet geldt als een grote belofte voor de toekomst van de jazz.

"A Superb band" - The New York Times

"The collaboration between David Binney and John Escreet is very fruitful, and reveals the distinct musical personality of two great improvisers and composers." - Voire Montréal

"Pianist John Escreet's recent debut Consequences signals the jumpstart of a new voice in jazz." - Downbeat

John Escreet - piano, Fender Rhodes
David Binney - altsax, elektronica
Ambrose Akinmusire - trompet
Matt Brewer - contrabas
Nasheet Waits - drums

Donderdag 14 januari 2010, aanvang 21:00 uur
Entree 17,- / 15,-
www.lantaren-venster.nl

Overige jazzconcerten in Lantaren/Venster in januari:
- donderdag 21 januari: Rudresh Mahanthappa's Indo-Pak Coalition
- zaterdag 23 januari: Ramón Valle Trio `Playground'

Noot voor de redactie,