Ingezonden persbericht


Perscommuniqué

De EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden CoR/10/002.nl
Brussel, 12 januari 2010

Van den Brande op de bres voor Europese regio's en steden tijdens hoorzitting met kandidaat-commissaris regionaal beleid

Op donderdag 14 januari vindt in het Europees Parlement in Brussel de hoorzitting plaats met Johannes Hahn, kandidaat-commissaris voor regionaal beleid. CvdR-voorzitter Luc Van den Brande zal bij die gelegenheid het standpunt vertolken van de regio's en steden, die zich zorgen maken over de voortzetting van de regionale EU-steun. De discussies over de toekomstige EU-begroting dreigen een zaak van lange adem te worden, maar Van den Brande zal namens de Europese regionale en lokale afgevaardigden alvast beloven alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat een sterk regionaal beleid behouden blijft en de regio's en steden betrokken worden bij de uitvoering van het Verdrag van Lissabon.

Het is Danuta Hübner, voorzitster van de EP-commissie regionale ontwikkeling (REGI), die voorzitter Van den Brande heeft uitgenodigd het woord te voeren tijdens de EP-hoorzitting. Vooruitlopend op deze gebeurtenis verklaarde Van den Brande: "Onze boodschap voor de nieuwe Commissie is klaar en duidelijk: de resultaten van het regionaal beleid zijn tastbaar voor de Europese burger, en dat moet zo blijven. Het CvdR is dan ook groot voorstander van een Europees regionaal beleid dat is toegespitst op territoriale samenhang en uitgaat van solidariteit en rechtvaardigheid. Het mag dan zo zijn dat het beleid toe is aan herziening en moet worden aangepast aan de nieuwe uitdagingen, dat de uitvoeringsbepalingen eenvoudiger kunnen en de evaluatie beter, we verzetten ons tegen elke poging om het regionaal beleid weer op nationale leest te schoeien".

Van den Brande beklemtoonde voorts nog de vlotte samenwerking tussen het CvdR en de Commissie en voegde daaraan toe: "Met de invoering van de nieuwe EU-doelstelling territoriale samenhang en de versterking van de samenwerking tussen alle politieke actoren via multilevel governance, is het Verdrag van Lissabon een opsteker voor het regionaal beleid. Concreet zouden territoriale overeenkomsten kunnen worden gesloten en zouden de lokale en regionale autoriteiten moeten worden betrokken bij het debat over de beleidsprioriteiten. Wij kijken uit naar de samenwerking met kandidaat-commissaris Hahn om deze beginselen in praktijk te brengen".

Kandidaat-commissaris Hahn en Van den Brande hebben elkaar al een eerste keer ontmoet in Brussel op 7 december, kort nadat Commissievoorzitter José Manuel Barroso de portefeuilles had verdeeld onder zijn nieuwe team.

Ook heeft Van den Brande in september 2009 deelgenomen aan de gedachtewisseling van het EP met Pawel Samecki, toenmalig kandidaat-commissaris voor regionaal beleid.

Opmerkingen voor de pers


1. CvdR-voorzitter Van den Brande kan op donderdag 14 januari, de dag van de EP-hoorzitting met de kandidaat-commissaris voor regionaal beleid, op verzoek worden geïnterviewd (van 16.30 tot 19.30 uur, EP, JAN2Q2). Contactpersoon: Michael Alfons, Tel.: +32 (0)2 546 8559, michael.alfons@cor.europa.eu.
2. De standpunten van het CvdR over de grote EU-beleidsterreinen, inclusief cohesie, kunnen worden nagelezen in de brochure "Bouwen aan Europa in partnerschap", die beschikbaar is op de website van het CvdR.
3. Michael Schneider (DE/EVP), staatssecretaris voor Europese aangelegenheden van de deelstaat Saksen-Anhalt, werkt op dit moment aan een CvdR-advies waarin hij de belangrijkste voorstellen van het Comité voor het cohesiebeleid na 2013 samenvat. Na raadpleging van de betrokkenen in het veld zal hij op 26 februari 2010 zijn ontwerpadvies voorleggen aan de commissie regionaal beleid. Naar verwachting zal het advies dan half april 2010 door de voltallige vergadering worden goedgekeurd.

Het Comité van de Regio's

Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit alle EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu




Ingezonden persbericht