Politie Noord- en Oost Gelderland


Lelystad, 15 december 2009


Verdachten diverse overvallen langer vast


Drie van de vier mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij diverse overvallen in Flevoland en daarbuiten, blijven langer vast zitten. Een is in vrijheid gesteld. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdagmiddag bepaald tijdens een pro forma zitting.


De vier verdachten zijn een 24-jarige man uit Dronten, een 23-jarige man uit Lelystad, een 26-jarige man uit Amsterdam (is in vrijheid gesteld) en een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ze zijn op verschillende data in de maand september 2009 aangehouden.
De drie verdachten zullen in ieder geval tot de volgende geplande pro forma zitting op 19 januari 2010 vast blijven zitten.


Twee van de vier mannen worden verdacht van betrokkenheid bij een gewapende overval op een tankstation aan de Noord in Dronten (op 7 augustus 2009). Eén van deze twee wordt samen met de twee andere mannen verdacht van betrokkenheid bij een gewapende overval op een amusementshal aan de Bruggestraat in Harderwijk (11 augustus 2009).


Eén en/of meerdere van de verdachten worden bovendien nog verdacht van het plegen van de volgende overvallen op:
- een supermarkt in het Lelycentre in Lelystad (28 januari 2009).
- dezelfde supermarkt in het Lelycentre in Lelystad (18 augustus 2009).
- een amusementshal in Emmeloord (1 september 2009).
- een restaurant in IJmuiden (10 september 2009).


Bij alle overvallen, behalve die op de supermarkt in Lelystad in januari, hebben de overvallers een geldbedrag buit gemaakt.
Bij alle overvallen zijn wapens gebruikt (messen en/of pistool).


De Districtsrecherche Noord van de politie Flevoland heeft de onderzoeken naar de overvallen uitgevoerd onder leiding van het Openbaar Ministerie in Lelystad.
Daarbij is samengewerkt met de Districtsrecherche in Harderwijk (politie Noord Oost Gelderland) en de Districtsrecherche in IJmuiden (politie Kennemerland).