Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden, 14 januari 2010

Vier gemeenten en Wetterskip stellen FSC-eisen aan ondernemers

Per 1 januari 2010 geldt voor de uitvoering van werken voor de gemeenten Wymbritseradiel, Heerenveen, Leeuwarden en het Wetterskip Fryslân het volgende:


- toe te passen houtproducten moeten zijn voorzien van een FSC-certificaat;


- de werkzaamheden mogen alleen uitgevoerd worden door een aannemer die FSC-gecertificeerd is.

Deze week heeft een groot aantal ondernemers in Fryslân een brief ontvangen, waarin zij nogmaals op de hoogte zijn gesteld over het beleid voor het toepassen van duurzaam hout en de rol die het FSC-certificaat daarin speelt. Wethouder Diks zal deze brief namens de genoemde partijen ondertekenen.

In 2008 hebben de gemeenten Wymbritseradiel, Heerenveen en Leeuwarden en Wetterskip Fryslân een convenant ondertekend met FSC Nederland. Doel van het convenant is het bevorderen van het gebruik van duurzaam geproduceerd hout. Deze vier partijen conformeren zich hiermee expliciet aan de afspraak om bij de uitvoering van werken het gebruik van duurzaam geproduceerd hout te eisen en de FSC-certificering een belangrijke rol te geven. Daarmee geven deze gemeenten en het Wetterskip Fryslân invulling aan hun klimaat-, en duurzaamheidsdoelstellingen en aan een duurzamer inkoopbeleid.

Op 11 juni 2009 is een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd waar de ondernemers zijn geïnformeerd over de komende veranderingen en de te nemen stappen om te komen tot FSC-certificering.

Het afgelopen jaar hebben de partijen gebruikt om de beleidslijnen vorm te geven en uit te werken in aanbestedingsteksten en (moeder-)bestekken. Ook zijn er al (proef)projecten uitgevoerd om ervaring op te doen met het toepassen van FSC-houtproducten.


---




Gemeente Leeuwarden