Ingezonden persbericht


Persbericht

31 Overijsselse vuurwerkverkopers in overtreding

Zwolle, 13 januari 2010

Bij de Overijsselse vuurwerkverkopers is in de week van oud en nieuw gecontroleerd op veiligheid. Er zijn 54 overtredingen geconstateerd bij de 142 verkooppunten. Bij 111 verkooppunten was alles prima in orde. Dit blijkt uit gegevens van de Overijsselse gemeenten en de provincie. Er is 1 proces-verbaal opgemaakt voor vuurwerkopslag in een bestelbus. De andere overtredingen behoren tot de lichte categorie. De ondernemers moesten deze binnen korte tijd (soms zelfs direct) beëindigen. Een voorbeeld hiervan is de opslag van vuurwerk dat te dicht en te hoog tegen de kluiswanden staat opgestapeld. Hierdoor kan bij brand de sprinklerinstallatie niet goed werken.

De meeste overtredingen vonden plaats bij de opslag van vuurwerk: Te dicht tegen de wanden en te dicht onder, of juist buiten bereik van de sprinkler. Vuurwerk werd opgeslagen buiten de kluizen, of er stond juist teveel vuurwerk in de kluizen. Andere voorbeelden zijn niet-zelfsluitende kluisdeuren, te grote hoeveelheden vuurwerk in de verkoopruimtes en vuurwerk dat binnen handbereik van het publiek ligt.

De handhavers constateren deze overtredingen steeds bij een relatief klein deel van de vuurwerkverkopers. Gedeputeerde Ranter: "Ongeveer 80% van de verkopers had de zaken dit jaar prima voor elkaar. De overtreders krijgen een waarschuwing. Maken ze in 2010 dezelfde overtreding, dan volgen direct een proces-verbaal en bestuurlijke maatregelen. Deze afspraak hebben gemeenten en provincie eind 2008 gemaakt".

Aantal
2009
2008
2007
2006
2005
2004
verkooppunten
142
140
143
135
134
125
overtredingen
54
48
28
30
19
45

Verkopers van vuurwerk hebben te maken met regels uit het Vuurwerkbesluit. Hierin staan voorschriften over de opslag, bewerking en verkoop van consumentenvuurwerk. De opslagruimtes moeten bijvoorbeeld zestig minuten brandwerend zijn, een zekere afstand tot andere gebouwen hebben (afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk die ze in huis hebben) en voorzien zijn van goedgekeurde brandmelders, ontruimingsalarm, sprinklerinstallaties en zelfsluitende deuren. Gemeenten, provincie, politie en brandweer hebben in het Vuurwerkconvenant Overijssel afspraken gemaakt om de regels uit het Vuurwerkbesluit op dezelfde manier te handhaven.

Het vuurwerkconvenant is een onderdeel van de bestuursovereenkomst 'Samenwerking milieuhandhaving Overijssel'. Hierin hebben de gemeenten, provincie, waterschappen, politie, Openbaar Ministerie en rijksinspecties afspraken gemaakt om de handhavingsamenwerking te verbeteren. Het Bestuurlijk Provinciaal Handhavingsoverleg Overijssel is initiatiefnemer en eindverantwoordelijke voor de bestuursovereenkomst.