Jury Made in Holland Award onder indruk van inzendingen

Visitekaartje voor de Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie is in staat internationaal te imponeren met hypermoderne, hoogwaardige 'Hollandse Glorie' oplossingen. Tot die slotsom komt de jury van de Made in Holland Award, die dinsdag 9 maart op de eerste dag van de ESEF en Techni-Show wordt uitgereikt. "Nederlandse industriële bedrijven leveren een prestatie waar technici van onder de indruk zijn en die bij een groter publiek bewondering losmaakt", zegt Ewald Lohmann, juryvoorzitter.

Uit de daarvoor in aanmerking komende inzendingen voor de Techni-Show Innovatie Awards 2010 en de ESEF Awards 2010, heeft de jury vier inzendingen genomineerd voor de Made in Holland Award. Omdat deze prijs zich ten doel stelt de prestaties van Nederland als industrieland voor het voetlicht te brengen, zijn de inzendingen beoordeeld op promotiewaarde voor de Nederlandse maakindustrie, het vernieuwende gehalte en de potentiële marktwaarde. "De vier nominaties zijn een visitekaartje voor de technische sector met hoge aantrekkingskracht op jong talent", zegt Lohmann, die de kanditaten samen met Arthur Eger, hoogleraar industrieel ontwerpen bij de Universiteit Twente en juryvoorzitter van de ESEF Awards, en Reinold Tomberg, hoofdredacteur Metaal Magazine en juryvoorzitter van de Techni-Show Innovatie Awards, heeft beoordeeld.

Internationale marktwaarde
Veelzeggend vindt de jury het dat de Nederlandse industrie heel goed in staat is de internationale marktwaarde te stoelen op vernuftige, solide producten zonder een duimbreed toe te geven aan harde economische eisen in efficiëntie c.q. kostprijs. Volgens de juryleden zijn de nominaties voor de Made in Holland Award slechts het topje van de ijsberg. "We denken dat onder de exposanten van de Techni-Show en ESEF nog het nodige licht onder de korenmaat blijft doordat de exposant te bescheiden is om deel te nemen aan de strijd om de Awards", vervolgt de juryvoorzitter.

Genomineerden
De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde):

Cellro, Ede
Inzending: basis-robotmodule Compact 1250
Jury-oordeel: Cellro maakt als OEM'er met een duidelijke eigen visie de automatiseringsbeweging zichtbaar die in de hele samenleving een rol speelt. De modulaire opbouw in combinatie met hoge flexibiliteit opent nieuwe wegen in toepasbaarheid en dus ook investeringsbenadering.

Dynobend, Haaksbergen
Inzending: Pijpeindbewerkingsmachine DP15T-16-2
Jury-oordeel: Vernuftige Nederlandse machinebouw als resultante van tweetraps onconventioneel denken. Eerder gaf Dynobend letterlijk nieuwe dimensies aan pijpenbuigen, nu maakt men het af door middels koude vervorming van de buiseinden tussenbewerkingen als lassen of solderen te vermijden.

Refitech Composites, Waalwijk
Inzending: Carbon Pick and Place arm in high-speed lijn
Jury-oordeel: Het grote publiek zal het niet direct zien, maar zich wel net als de vakman verbazen over de snelheid en precisie van Refitechs lichtgewicht Carbon Pick and Place arm. Een fraai staaltje materiaalsubstitutie door in carbon verder te gaan waar conventionele materialen hun grens hadden bereikt. De gebruiker zocht grensverleggende precisie en high speed en kreeg er zuinig energiegebruik bij.

SMS Stamp Tool & Mould Technologies/Art, Tilburg
Inzending: Lenzenmachine voor FocusSpec
Jury-oordeel: SMS is er in geslaagd om moderne technologie te verbinden aan een nieuwe toepassing: lenzen voor de bril met variabele focus die miljoenen mensen in de derde wereld scherp zicht biedt. Wereldwijd is een halve eeuw gezocht naar de oplossing, SMS kan een 'Eureka' uitroepen door dure productietechnologie innovatief in te zetten waardoor de productiekosten van de bril maximaal ¤ 1,- bedragen.

Prijsuitreiking
De winnaar van de Made in Holland Award 2010 wordt bekend gemaakt op 9 maart aan het einde van de eerste beursdag van ESEF 2010 en Techni-Show 2010, die beide van 9 tot en met 12 maart in de Jaarbeurs Utrecht plaatsvinden. Dit gebeurt tijdens een feestelijke uitreiking. Dan worden ook de winnaars van de andere twee awards bekend gemaakt. De nominaties zullen op de beide beurzen duidelijk herkenbaar aanwezig zijn.

De ESEF en Techni-Show 2010 vinden tegelijk plaats van 9 tot en met 12 maart 2010 in Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie is te vinden op www.esef.nl en www.technishow.nl.

.-.-.-.

Noot voor de redactie (