Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 14 januari 2010

Verbetering afhandeling meldingen openbare ruimte
De Baarsjes wil meldingen van bewoners en ondernemers over de openbare ruimte binnen twee werkdagen afhandelen. Dat gaat bijvoorbeeld over een loszittende stoeptegel of een volle vuilcontainer.

In 2009 werd een groot deel van de meldingen al afgehandeld binnen die termijn, maar het is ook belangrijk dat de melder weet wat er gebeurt. Als de melder weet wat er met de melding is gebeurd zal die minder snel dezelfde melding doen, of klagen over de afhandeling van de melding. Daarom krijgt iedere melder na uiterlijk twee werkdagen bericht over de status van de afhandeling.

Ook gebruikt het stadsdeel sinds kort de internetapplicatie 'Op de kaart', waarop iedereen op Google maps kan zien of een melding al is gedaan, en of een melding inmiddels in behandeling is.

Verder is de procedure voor het indienen van meldingen bij Antwoord 14 020 (het informatienummer van de gemeente Amsterdam) verbeterd, en kunnen nu ook meldingen over openbare verlichting en verkeerslichten in De Baarsjes rechtstreeks bij Antwoord ingediend worden.

De aanleiding voor deze verbeteringen is een rapport van de gemeentelijke ombudsman waarin naar voren is gekomen dat burgers ontevreden zijn over de afhandeling van en communicatie over meldingen. Vanwege terugkerende klachten van burgers over de openbare ruimte heeft de ombudsman op eigen initiatief in 2008 besloten bij drie stadsdelen onderzoek te starten naar de manier waarop meldingen over de openbare ruimte worden afgehandeld.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810

West! Thuis best!

Daklozen vies en zielig? Welnee! Kom zelf kijken en ontdek uw buurt en zijn bewoners. Zondag 24 januari van 13 tot 17 uur is in de Chassékerk een buurtfeest waar bewoners van de Chassébuurt in contact komen met daklozen, en meer te weten komen over de activiteiten van stichting de Regenboog Groep.

Op het programma staan diverse optredens van talenten uit de buurt, het daklozenkoor en oud-Hollandse spellen. Tijdens het buurtfeest wordt een film vertoond over deelnemers van De Regenboog en is er een foto-expositie over daklozen.

Het feest is een bewonersinitiatief en wordt georganiseerd door studenten Culturele Maatschappelijke Vorming van de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met stichting De Regenboog Groep en woningcorporatie Ymere.

Expositie van Nini Tervoort

Zondag 17 januari vanaf 16.00 uur is de feestelijke opening van de expositie van Nini Tervoort in Galerie de Stoker. Haar werk is zowel figuratief als abstract. Bij de mensfiguren gaat het bijvoorbeeld niet zozeer om het kopiëren van een mens, maar eerder om het neerzetten van een bepaalde gemoedstoestand of stemming. Nini Tervoort: 'Bij de wandobjecten gaat het enkel en alleen om het componeren, waardoor er geen figuratie ontstaat maar iets dat volledig abstract is. In feite doe ik wel hetzelfde als bij de mensfiguren.'

De expositie is van 14 januari tot 10 februari te bezichtigen op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur in Galerie de Stoker, Witte de Withstraat 124.

Meer informatie: www.destoker.nl

Uit de stadsdeelraad

Deelraadje spelen

Het Erasmuspark volgooien met winkels? Of alle bomen laten staan? Sportvelden maken? Een parkeergarage eronder?

Zet een groep jongeren op de IMC Weekendschool aan het denken, laat ze elk een politieke partij naspelen en het debat kan beginnen. Zo speelde een groep jongeren afgelopen weekend stadsdeelraadje. Met verrassend herkenbare uitkomsten: D66 wilde graag meer sportvelden in het park, terwijl GroenLinks natuurlijk de bomen wilde houden. De VVD zag een kans om een parkeergarage te bouwen. Hierover werd stevig gedebatteerd. En beleefd, zoals dat hoort volgens het reglement van orde: mijnheer Luke had ongelijk met zijn parkeergarages en mevrouw Ouahiba wilde het park behouden. En zoals het in de politiek meer gaat: in de pauze staken GroenLinks en D66 de koppen bij elkaar. Jammer voor de VVD, doorpraten had geen zin meer, want 'Er is al een deal gesloten'. Het park wordt deels sport, deels groen. Dat u het vast weet.

Persberichten

Amsterdam, 13 januari 2010

De Baarsjes: een 7 voor veiligheid

Bewoners waarderen de inspanning van het stadsdeel

Bewoners vinden dat stadsdeel De Baarsjes harder werkt aan de veiligheid. Waar ze in de zomer nog een 6 gaven voor de inspanning, krijgt het stadsdeel nu een rapportcijfer 7. Bewoners doen zelf nog even hard hun best voor de veiligheid. De meerderheid meldt zich hiervoor wel eens in te zetten. Het gaat dan vooral om contacten met de buren.

Voor de tweede keer ondervroeg De Baarsjes het digitale bewonerspanel over de veiligheid op straat. Het eerste onderzoek vond plaats in juni 2009. De tweede ronde in december. Hieraan werkten meer dan 150 bewoners mee.

Het meest belangrijk voor het gevoel van veiligheid zijn goede buren (88%) en goede straatverlichting (89%). Zoals te verwachten hechten bewoners in de winterperiode meer belang aan goede straatverlichting en hebben ze duidelijk minder last van hangjongeren. Het meest gegeven antwoord op de vraag: "Zet u zich in voor de verbetering van de veiligheid in uw buurt?" is "Een beetje" (50% van de ondervraagden). Als Baarsjesbewoners zich inzetten gaat het meestal om contact met de buren. De politie bellen, of een straatcoach of hangjongere aanspreken, doet bijna niemand.

Godfried Lambriex, stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes: "We vragen bewoners: hoe wilt u het hebben? Moeten we vegen of moeten we hangjongeren op de huid zitten? Op die manier doe je de dingen die bewoners belangrijk vinden. Opvallend is dat het gevoel voor veiligheid vooral wordt bepaald door zaken waar stadsdeel en bewoners zelf invloed op hebben. Een praatje met je buren, een keer extra met de bezem door de straat. Dat is snel geregeld en levert veel op."

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op: www.baarsjes.nl/veiligheid

Voor de redactie:

Ruud Sjoerdsma, Stadsdeel De Baarsjes, 06 171 444 71, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

Agenda

BLauwe Plekken
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22961)

7 januari 2010 tot 30 januari 2010

Expositie Mensfiguren en Wandobjecten van Nini Tervoort (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22876)

10 januari 2010 tot 10 februari 2010

In het Zomerhuis
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22813)

14 januari 2010 - aanvang 20:30

Tango meets Flamenco meets Fado...
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23141)

16 januari 2010 tot 17 januari 2010

West! Thuis best!
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=22801)

24 januari 2010 - aanvang 13:00