Wageningen UR onderzoekt maaltijden in de ouderenzorg


WAGENINGEN, 20100114 -- In opdracht van het ministerie van LNV is Wageningen UR Food & Biobased Research samen met Phliss een onderzoek gestart naar maaltijden in zorginstellingen. Doel is het verbeteren van de maaltijdbeleving om erachter te komen wat dit oplevert voor de gezondheid van de cliënt. Maar ook op financieel vlak voor de zorginstelling. Daarnaast wordt een begin gemaakt met het onderzoeken van effecten van een goede maaltijd op het medicijngebruik van de cliënten.

Gekeken wordt naar wat de cliënt eet en drinkt, de beleving van de maaltijd, het gebruik van bijvoeding en de mate van zorgvraag. Onderzocht wordt wat dit kan opleveren voor de gezondheid en het welbevinden van de cliënten. Ook wordt gekeken of dit de organisatie extra kosten bespaart of juist oplevert. Marchel Gorselink, Business Development Manager, Wageningen UR: "We gaan de maaltijdbeleving in zorginstellingen voor ouderen verbeteren. We doen dit door biologische producten te gebruiken, waarbij er aandacht is voor de sfeer rondom de maaltijd."

Gezondheid en medicijngebruik
Het project wordt daarnaast gebruikt om een start te maken met het meten van effecten van het nuttigen van een goede maaltijd gekoppeld aan gezondheidsfactoren en medicijngebruik. Gekeken wordt naar bijvoedingen, hulpvragen, medicijngebruik en de daarbij behorende kosten. Hieruit komen aanbevelingen voor een vervolgonderzoek.

Resultaten
De eerste resultaten van het project worden in juni 2010 verwacht. Deze zullen gaan over de voedselconsumptie en beleving van de maaltijd, de consumptie van bijvoeding en de mate van hulpvraag. Het management in zorginstellingen zal met behulp van de onderzoeksresultaten worden ondersteund en geadviseerd in hun beleid.

http://www.fbr.wur.nl





Ingezonden persbericht