KRO

KRO De Wandeling: Hella van der Wijst opgenomen in isoleercel

Uitzenddatum: 15/01/2010

Anno 2010 is `gek-zijn' nog steeds een taboe. De schaamte over gek worden of een psychose krijgen is heel groot, ook onder familie en vrienden van degene die het overkomt. Sam Gerrits wil het taboe op `gekte' doorbreken. In KRO De Wandeling (15 januari, 17.05 uur op Ned. 2) vertelt hij daarom openhartig over de psychoses die hij heeft gehad en de keren dat hij is opgesloten in een isoleercel. "Als je écht wilt ervaren hoe het in een isoleercel is, dan moet je het zélf ervaren", zegt Sam. Hella van der Wijst gaat deze uitdaging aan en brengt één nacht in de isoleercel door.

Sam Gerrits heeft tussen 2000 en 2002 meerdere psychoses gehad. Veel mensen denken dat een psychose iets heel naars en angstigs is, maar Sam ervoer het juist als iets heel bijzonders. "De psychose voelde voor mij heel spannend en euforisch. Ik voelde mij uitverkoren. Het was voor mij een hele intense ervaring. "In één van deze psychoses speelde de kleur `oranje' een leidende rol. Ik moest allerlei oranje dingen aanraken en `oranje dingen' doen. Zo heb ik met een baksteen een ruit ingegooid, omdat die onder een oranje luifel was en in de Albert Heijn heb ik het gangpad bezaaid met oranje chips, oranje bierflesjes en sinaasappels." Sam heeft ook zijn vriendin bedreigd. Zij wist zich op te sluiten in de badkamer en belde de politie. Sam belandde in de isoleercel, waar hij 52 dagen aaneengesloten heeft doorgebracht.

Met Sam gaat het inmiddels goed. Toch heeft het nog enkele jaren geduurd voor hij weer volledig door zijn buren werd geaccepteerd. "Mensen kunnen helaas moeilijk een onderscheid maken tussen de Sam nu en de Sam die ooit psychotisch is geweest, maar de meeste mensen functioneren na een psychose weer normaal. Ik hoop dat mensen zich realiseren dat ééns gek, niet altijd gek betekent." De opname van Hella van der Wijst in de psychiatrische kliniek, het Willem Arntzhuis, levert een unieke inkijk op, hoe het is om opgesloten te worden in een isoleercel. Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 15 januari om 17.05 uur bij de KRO op Nederland 2.