Vrije Universiteit Amsterdam

Beeldgestuurde radiotherapie voor longkanker


* Startdatum: 15-01-2010


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Beeldgestuurde radiotherapie voor longkanker


* Spreker: F.O.B. Spoelstra


* Promotor: prof.dr. S. Senan prof.dr. B.J. Slotman


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Femke Spoelstra laat zien dat het gebruik van protocollen met definities ten aanzien van het te bestralen doelgebied kan bijdragen aan het terugdringen van bijwerkingen bij de combinatietherapie bij longkanker.

Longkanker is nog steeds een belangrijke doodsoorzaak wereldwijd, waaraan jaarlijks in Nederland ongeveer 10.000 mensen overlijden. Om de overleving van lokaal gevorderd stadium longkanker te verbeteren worden agressieve behandelingen toegepast zoals het gelijktijdig geven van bestraling (radiotherapie) met chemotherapie. Deze combinatietherapie kan echter gepaard gaan met ernstige bijwerkingen zoals een ontsteking aan de slokdarm of longen en nauwkeurige bestralingstechnieken zijn vereist om deze zoveel mogelijk te beperken. Nauwkeurige bestraling begint met een correcte definitie van het te bestralen doelgebied.

Definiëring van het doelgebied bij bestraling van longkanker wordt verder bemoeilijkt door de beweeglijkheid van longtumoren met de ademhaling en grotere bestralingvelden worden gebruikt om hiervoor te compenseren. Dit resulteert echter in meer bijwerkingen en daarom zijn technieken ontwikkeld waarbij de tumor alleen in bepaalde fasen van de ademhalingscyclus wordt bestraald (zgn. gated bestraling). Om de kwaliteit van deze nauwkeurige bestralingstechnieken te kunnen waarborgen is het essentieel te weten wat er tijdens bestraling met de tumor en de omringende interne anatomie gebeurt. Het onderzoek van Spoelstra, met behulp van verschillende beeldvormende technieken, geeft hierin meer inzicht. Beeldvorming is hiermee een middel van kwaliteitsbewaking maar geeft ook aan op welke punten bestraling in de toekomst verbeterd kan worden. Optimalisatie van bestralings- en beeldvormende technieken zal uiteindelijk leiden tot geïndividualiseerde radiotherapie met als ultiem doel het kunnen ophogen van de dosis radiotherapie en chemotherapie in de hoop de overlevingscijfers te verbeteren.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam