Gemeente Lelystad

Lelystad start met inzameling plastic afval

Maandag 11 januari 2010

Vanaf vrijdag 15 januari 2010 kunnen alle inwoners van Lelystad hun plastic afval wegbrengen. Op 28 locaties verdeeld over de stad worden deze week speciale containers geplaatst waar bewoners hun plastic afval in kunnen doen.

Op vrijdag 15 januari 2010 helpt wethouder Nuijt een handje met het plaatsen van de laatste container bij de Albert Heijn in de Kempenaar. De meeste plastic containers staan naast de bakken voor glas en textiel op centrale plekken in de wijken.

Brief en zak op de mat

Deze week en volgende week ontvangen alle inwoners van Lelystad thuis een brief met daarin onder andere hoe het scheiden in zijn werk gaat en wat er wel bij plastic afval hoort en wat niet. Ook krijgen alle inwoners eenmalig een grote plastic zak, waar zij hun plastic afval in kunnen bewaren. Daarna kan iedereen hiervoor eigen (plastic) zakken gebruiken.

Een berg verschil

50% van het huishoudelijk afval is plastic afval. In Lelystad gaan we uit van 150 ton plastic afval dat op jaarbasis gescheiden zal worden ingezameld en daarmee uit het huishoudelijk restafval verdwijnt. We gebruiken veel meer plastic dan we onszelf realiseren: plastic flessen en flesjes, shampoo -en wasmiddelflacons, lege tubes van tandpasta, crèmes en gel, zakken en bakjes van groente, fruit en salade, plastic tassen, boterkuipjes, en nog veel meer. Plastic kan heel goed worden hergebruikt. Het ingezamelde plastic wordt gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot bijvoorbeeld nieuwe plastic flessen, plastic verpakkingen, fleece-kleding, speelgoed, tennisballen, autodashboards, mobieltjes, etc.

Filmpje

Het filmpje van de winnende scholieren van de Rietlanden over het scheiden van plastic afval is aanstaande zaterdag en begin volgende week te bewonderen op de Streetcaster en via de site van gemeente Lelystad. Media zijn uiteraard vrij om hier fragmenten uit te gebruiken.

---