Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


12-01-2010
Paprika-export naar VS per 15 januari hervat

De afgelopen maanden heeft Frugi Venta, in overleg met LNV, de PD, P8 en LTO Groeiservice, hard gewerkt aan een protocol om de export van paprika naar de Verenigde Staten weer mogelijk te maken. APHIS, de Amerikaanse PD, heeft positief gereageerd op het protocol en staat toe de export van paprika per 15 januari a.s. te hervatten.

Sinds 2 oktober 2009 gold in de VS een algeheel invoerverbod voor paprika's en pepers uit Nederland in verband met de vondst van de Afrikaanse fruitmot (false codling moth).
Om het invoerverbod op te heffen is hard gewerkt aan een protocol. En met succes! Hoewel de export naar verwachting pas eind maart weer op gang komt, heeft Nederland onder de voorwaarden van dit protocol groen licht gekregen om met ingang van vrijdag a.s. de export van paprika naar de VS te hervatten.

Monitoring
De VS heef wel een aantal voorwaarden genoemd: zo zal APHIS de zendingen controleren en wil APHIS op aanvraag kunnen beschikken over de monitoring- en registratiegegevens. Om een startmonitoring te kunnen realiseren bij 125 teeeltbedrijven heeft het Productschap Tuinbouw een bedrag van EUR 150.000,- beschikbaar gesteld. Wezenlijke wijzigingen in het protocol dienen aan APHIS te worden gemeld. De VS eisen voorts een jaarlijkse training van personeel bij telers en exporteurs om de fruitmot en symptomen te kunnen herkennen. Dit moet nog meer gestalte krijgen in overleg met de Plantenziektekundige Dienst (PD) en het Kwaliteits Controle Bureau (KCB). Uit iedere zending moet een steekproef genomen worden ter grootte van 2 procent van de export. Ieder fyto certificaat dat wordt afgegeven moet de volgende bijschrijving vermelden: "The peppers in this shipment originate from an approved place or production free of false codling moth, Thaumatotibia leucotreta Meyrick."

Registratie
De VS eist verder dat alle bedrijven die willen exporteren zijn opgenomen in het register. Om in het register te komen moet op een productiebedrijf tenminste een eerste 3-wekelijkse controle zijn uitgevoerd (dus: de vallen zijn opgehangen en de eerste controle 3 weken daarna is uitgevoerd). Bij een exporteur moeten de vallen tenminste een week hangen. Tijdens het bezoek ten behoeve van de exportcertificering worden deze gecontroleerd. Deze termijnen worden strikt gehanteerd!
Exporteurs dienen minimaal één maand voor de gewenste exportdatum, contact op te nemen met het KCB, Afdeling Product & Controlezaken, om afspraken te maken over de monitoring (soorten vallen etc.).