Rijksvoorlichtingsdienst

Overdracht van Galen aan Portugal

Vrijdag 15 januari wordt in Den Helder, in aanwezigheid van de Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries en zijn Portugese ambtgenoot Marcos Perestrello, het fregat Hr.Ms. Van Galen overgedragen aan Portugal. Na het eerder afgestoten fregat Hr.Ms. Van Nes, is dit het tweede 'Multipurpose-fregat' dat verkocht is aan Portugal. Onder Portugese vlag krijgt ze de nieuwe naam 'Francisco de Almeida'.

Het afstoten van de fregatten komt voort uit de marinestudie 2005. Deze studie richt zich op het toenemende belang van de ondersteuning van landoperaties vanuit zee, de toename van de taken lager in het geweldsspectrum en de afnemende omvang van de klassieke sea control en sea denial taken. Deze accentverschuivingen binnen de Marine dragen bij aan de vergroting van het expeditionaire vermogen en van de inzetbaarheid van de gehele krijgsmacht. Door M-fregatten af te stoten komt er geld vrij om ze te vervangen door patrouilleschepen, maar ook voor bijvoorbeeld de versterking van het Korps mariniers, de bouw van het Joint Support Ship en de uitbreiding van de mijnenbestrijdingsmiddelen.

Hr.Ms. Van Galen was het zevende van de acht M-fregatten dat destijds bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde werd gebouwd. De kiel werd op 7 januari 1990 gelegd.

Eerder verkocht Nederland vijf M-fregatten; twee aan de Belgische en twee aan de Chileense marine en één eerder aan Portugal.

Noot voor redacties (