Gemeente Vlaardingen


Leerlingen slaan eerste paal voor energiezuinige school voor speciaal basisonderwijs De Kameleon

15 januari 2010

Op donderdag 14 januari 2010 sloegen onderwijswethouder Anny Attema en schooldirecteur Fred Hemmes en twee leerlingen de eerste paal voor het nieuwe, energiezuinige gebouw van Sbo De Kameleon, school voor speciaal basisonderwijs. De Dr. Albert Schweitzerschool en de Prof. Kohnstammschool komen in één gebouw aan de Reigerlaan 9 in Vlaardingen.

Slaan eerste paal nieuwbouw sbo Kameleon
Leerlingen Quincy Zwaans en Senem Mete slaan samen met wethouder Anny Fotografie

Het nieuwe schoolgebouw wordt als een duurzaam gebouw uitgevoerd. Dit betekent dat in het ontwerp van Valtos Architecten veel aandacht is besteed aan allerlei milieumaatregelen. Zo wordt het energiegebruik en daarmee de CO2-uitstoot aanzienlijk beperkt door de terugwinning van warmte uit de ventilatielucht, en wordt het gebouw optimaal geïsoleerd.

Dak
Het dak wordt grotendeels bedekt met mos-sedumbeplanting: een combinatie van mos en vetplantjes, waardoor het dak zuurstof 'uitademt', en CO2 en fijnstof uit de lucht filtert. Doordat het regenwater dat op het dak valt niet direct naar het riool wegstroomt, wordt de belasting van het gemeentelijk riool bij stortbuien belangrijk verkleind. Daarnaast hebben de plantjes elk seizoen een andere kleur, waardoor het uitzicht vanaf het naastgelegen flatgebouw aangenaam wordt verlevendigd. De zonweringen worden in verschillende kleuren uitgevoerd, zodat het gebouw zich als een kameleon aan de weersomstandigheden kan aanpassen.

Ook voor het materiaalgebruik is de milieubelasting een belangrijk gegeven: een deel van de toegepaste materialen is samengesteld van hergebruikte materialen en vrijwel alle materialen kunnen worden hergebruikt na de levenscyclus van het gebouw.

Afscheidstekeningen
De leerlingen van de school leverden bij het slaan van de eerste paal een bijzondere bijdrage. Zij hebben ter afscheid van de oude gebouwen tekeningen gemaakt die onder de eerste paal werden gelegd. Na afloop lieten de leerlingen ballonnen de lucht in gaan. Naar verwachting krijgen zij na de herfstvakantie 2010 les in het nieuwe gebouw.