Gasterra


Hogeschool Rotterdam
15-1-2010 | Persbericht

Rotterdam, 12 januari 2010

Studenten lanceren energiebesparende game voor kinderen

Rotterdam - Studenten van Hogeschool Rotterdam hebben een game ontwikkeld die zich richt op energiebesparing door kinderen en jongeren van 8 tot 16 jaar. Het is een uitdagende platformgame die bonuspunten geeft voor acties die in het echte leven energie besparen. Spelenderwijs leren kinderen dus zuinig omgaan met water, gas en elektriciteit. De game, `Lokomania', is een samenwerking tussen studenten van het instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie en studenten van de Willem de Kooning academie. De demo van het spel is vanaf vandaag gratis te downloaden op www.bitmen.nl. Via de online community kunnen spelers ervaringen uitwisselen en verbetertips geven.

EnergyBattle

De game is onderdeel van het ontwikkelingsproject EnergyBattle 2.0, die wordt uitgevoerd door Hogeschool Rotterdam en Waanzinnig! idee & concept BV. Waanzinnig! bedacht het product EnergyBattle. Dit is een platform, waarmee het real-life energie verbruik wordt gekoppeld aan prestaties in een game. Door middel van een uitgebreid dashboard geeft EnergyBattle tevens een gedetailleerd overzicht van het historisch energieverbruik en assisteert het met tips en trucs in de besparing van energie. Op deze manier wordt energiebesparing leuk en uitdagend en ontstaat bovendien veel meer inzicht in het dagelijkse energieverbruik.

De eerste EnergyBattle was een groot succes. Studentenhuizen streden tegen elkaar en wisten gemiddeld 25% energie te besparen. Met dit concept werd in 2009 de GasTerra Transitie Jaarprijs gewonnen. Deze wordt jaarlijks door GasTerra uitgereikt aan student(en) met het beste idee op het gebied van energiebesparing en verduurzaming. Op 18 maart a.s. is de tweede editie van de GasTerra Transitie Jaarprijs. Op dit congres zal tevens aandacht worden besteed aan de EnergyBattle (www.gasterratransitiejaarprijs.nl).

De prijs vormde de basis voor de EnergyBattle 2.0. Ongeveer 65 studenten van verschillende opleidingen van Hogeschool Rotterdam hebben de afgelopen periode gewerkt om de EnergyBattle 2.0 te laten werken.

Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam is een toonaangevend kennisinstituut voor hoger beroepsonderwijs waar ruim 28.000 studenten bij zo'n 80 opleidingen uit diverse sectoren aan hun carrière werken. Hogeschool Rotterdam benut de kennis en ervaring van de beroepspraktijk uit de regio Rotterdam voor haar opleidingen en geeft die ook terug, via stages, afstuderen en praktijkprojecten.

Waanzinnig! Idee & Concept

Waanzinnig! idee & concept is een creatief communicatiebureau, wat met haar ervaring op het gebied van gaming en interactie aan de basis stond om op nieuwe wijze bewustwording van dit maatschappelijke probleem te bevorderen. Inmiddels heeft het bureau haar activiteiten op het gebied van duurzaamheid ondergebracht in een nieuw bureau Shifft BV om op deze wijze het platform EnergyBattle verder uit te rollen.

GasTerra

GasTerra is een internationaal opererende handelsonderneming in aardgas. De onderneming is werkzaam op de Europese energiemarkt en heeft een belangrijk aandeel in de Nederlandse gasmarkt. GasTerra bevordert daarnaast een veilige en doelmatige inzet van aardgas en is actief in de ontwikkeling van verdere toepassingen. Het bedrijf onderkent het belang van het transitietraject naar een duurzame energievoorziening en initieert projecten in dat kader.