Ministerie van Defensie

`White Compound' heropend 2 jaar na Slag bij Chora

15 januari 2010, 9.50 uur

De `White Compound', een regeringsgebouw in Chora, is gisteren heropend. Dit gebouw speelde in 2007 tijdens de zogenoemde Slag bij Chora een hoofdrol. Vanuit deze locatie werd hevig tegenstand geboden door de mannen van het 13e Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard aan een overmacht van bijna 1000 Opposing Millitant Forces (OMF).

Twee jaar later is het gebied rond Chora door Nederlandse militaire inzet zodanig stabiel, dat Task Force Uruzgan het gebouw op heeft kunnen knappen. Het pand is overgedragen aan Afghaanse districtbestuurders in Chora.

Grote stap vooruit

Een stamoudste luistert aandachtig tijdens de vergadering. - Foto: ministerie van Defensie

Civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar opende samen met Commandant Task Force Uruzgan VII brigadegeneraal Marc van Uhm en gouverneur van Uruzgan Asadullah Hamdam de herbouwde `White Compound'. "De opening betekent een grote stap vooruit in de ontwikkeling van het lokale bestuur in Uruzgan en specifiek het district Chora", aldus Rentenaar.

Sneuvelen Jos Leunissen

In zijn toespraak stond Rentenaar ook stil bij het sneuvelen van de 44-jarige sergeant-majoor Jos Leunissen op 18 juni 2007. Hij kwam om bij de verdediging van het regeringsgebouw. Hierbij raakten ook 3 collega'*s gewond.

Vergadering

Na opening van het gebouw werd een shura gehouden. - Foto: ministerie van Defensie

Na de plechtige overdracht vond meteen de eerste shura (vergadering) plaats. Deze stond onder leiding van gouverneur Hamdam en District Chief Mohammed Daoud en werd bijgewoond door veel stamoudsten. Tijdens deze vergadering over bestuur en ontwikkeling kwamen het districtsniveau en provinciaal niveau weer dichter tot elkaar.

Gezamenlijk optreden

Gouverneur Hamdam tijdens de shura. - Foto: ministerie van Defensie

Tijdens de Slag bij Chora in juni 2007 opereerden Nederlandse militairen vanuit de `White Compound'. Tegenwoordig treden zij, samen met Afghaanse veiligheidstroepen en Australische collega'*s, op vanuit de nabijgelegen post Mirwais. Net als toen zijn de Nederlandse militairen afkomstig uit het 13e Infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade.

De verbouwing werd begeleid door het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) en betaald door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.