Rechtbank Zutphen


Geen hogere straffen bij oud-en-nieuwzaken

Zutphen, 15 januari 2010 - De politierechter strafte donderdag 14 januari drie verdachten voor gepleegde misdrijven tijdens oud en nieuw. In de straffen legt de rechter niet het verband tussen de gebeurtenissen en het oud-en-nieuwfeest. "Deze zaken hadden op elk moment van het jaar kunnen gebeuren en hebben geen directe relatie met de jaarwisseling".

Het Openbaar Ministerie had onder andere gevraagd om de straffen van de verdachten met 150% of 200% te verhogen omdat ze tijdens de jaarwisseling gebeurd waren. De politierechter ging hier niet in mee.

Openlijk geweld
Twee verdachten zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag 2010 in Apeldoorn. De 18-jarige verdachte probeerde het slachtoffer te slaan en volgde hem daarna naar zijn woning. Daar sloot de vriendengroep van de verdachte bij hem aan en gooiden ze de ruiten in. De 19-jarige verdachte was niet betrokken bij de poging tot het slaan van het slachtoffer, maar wel bij de vernielingen bij de woning van het slachtoffer.

De politierechter veroordeelde de 18-jarige verdachte tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 60 uur. De 19-jarige verdachte stond ook terecht voor het beledigen van een politieman op 20 december 2009. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 dagen, waarvan 14 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 60 uur.

Ingooien ruit kapperszaak
Een derde verdachte is veroordeeld voor het ingooien van een ruit van een kapperszaak in Doetinchem op 31 december 2009 en het stelen van twee flesjes parfum in augustus 2009. Omdat de man een uitgebreid strafblad heeft en vaak is veroordeeld voor onder andere diefstal legde de politierechter hem 10 weken gevangenisstraf op.

Nog acht verdachten
Op 11 februari 2010 moeten nog acht verdachten zich verantwoorden bij de politierechter voor delicten tijdens oud en nieuw. Het gaat hier om verdachten die niet zijn voorgeleid en niet in voorlopige hechtenis zitten. De drie verdachten van deze dag zaten wel in voorlopige hechtenis.

De politierechter heeft mondeling vonnis gewezen, er is geen schriftelijke uitspraak.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 15 januari 2010 Naar boven