Universiteit van Tilburg

Persbericht 15 januari 2010

Betere beveiliging nieuwbouwwoningen voorkomt 10.000 inbraken

Woningen die sinds 1999 zijn gebouwd hebben een kwart lagere kans op inbraak vergeleken met woningen die dateren van de jaren daarvoor. Dat komt door betere beveiliging van ramen en deuren die sinds 1999 verplicht is bij de nieuwbouw van woningen. Dankzij de strengere bouwvoorschriften zijn tot nog toe ongeveer 10.000 inbraken in nieuwbouwwoningen voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Ben Vollaard van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap.

De verplichting inbraakwerende deuren en ramen te gebruiken die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is in 1999 opgenomen in het Bouwbesluit. Inmiddels zijn meer dan een half miljoen woningen overeenkomstig dit besluit gebouwd. Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat dankzij de regulering duizenden inbraken zijn voorkomen. Het voordeel van een lagere inbraakkans wordt geschat op 460 euro per woning. Daar komt bij dat bewoners van de beter beveiligde woningen zich veiliger voelen dan bewoners van eerder gebouwde woningen. Deze voordelen overtreffen de door gebruik van inbraakwerende deuren en ramen gestegen bouwkosten.

Bewoners reageren niet op campagnes

Het vooraf inbouwen van preventiemaatregelen werkt beter tegen woninginbraak dan bewoners adviseren om zelf meer aan preventie te doen. Dit blijkt uit een vergelijking van de resultaten van deze studie met de resultaten van eerder onderzoek. Bewoners lijken niet of nauwelijks te reageren op voorlichtingscampagnes, persoonlijk preventieadvies of subsidies voor het laten beveiligen van de woning. Een woning die niet inbraakveilig wordt gebouwd, blijft daarom een gewild doelwit voor inbrekers. Dit vormt de reden voor het succes van het Bouwbesluit 1999, waarin het vooraf inbouwen van preventie centraal staat.

Uit het onderzoek blijkt niet dat daders zich meer zijn gaan richten op andere vormen van diefstal, zoals diefstal uit auto of fietsdiefstal. Eerder gebouwde woningen lijken licht mee te profiteren als ze in wijken staan met overwegend sinds 1999 gebouwde woningen. Eerder gebouwde woningen in oudere stadswijken lijken juist enig nadeel te ondervinden, al is dat beperkt.

Het onderzoeksrapport is uitgegeven in de reeks Politiewetenschap van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van het kenniscentrum van de Politieacademie. Politie en Wetenschap is in mei 1999 ingesteld om het wetenschappelijk onderzoek en de kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid te stimuleren. Er is een meerjarig onderzoeksprogramma ontwikkeld. De uitvoering van dit programma geschiedt onder leiding van de directeur van het programmabureau, G.C.K. Vlek.



Universiteit van Tilburg