Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 15 januari 2010

Kenmerk 009

Onterecht geweigerd bij de deur? Meld per sms! KLACHT 020 naar 3669

De gemeente Amsterdam start vandaag een Sms-dienst waardoor jongeren kunnen melden wanneer ze onterecht of om onduidelijke redenen bij een uitgaansgelegenheid zijn geweigerd.

Met de muziekclip Members Only, vanavond te zien op TMF (tussen 17.00 en 18.00 uur), wordt de campagne gelanceerd. In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft jongerencentrum Argan de muziekclip gemaakt. Rapper en DJ Casa Connect (bekend van onder andere I'm from Holland en de soundtrack van Shouf Shouf Habibi) rapt in Members Only over hoe het is om ten onterechte geweigerd te worden. Rapper Salah Edin en MC Big Ed vervullen een speciale rol in de clip, met de Fouradi's als special guests.

Wethouder Freek Ossel (Diversiteit en Werkgelegenheid) vindt discriminatie in alle varianten onacceptabel: "In Amsterdam is iedereen gelijkwaardig. Als het om uitgaan in de stad gaat wil ik weten waar en wanneer jongeren onterecht worden geweigerd. We willen de drempel om dit te melden verlagen via deze sms-dienst."

Veel jongeren zeggen dat ze geweigerd worden bij clubs, maar jongeren melden dit niet bij het Panel Deurbeleid Amsterdam of bij het Meldpunt Discriminatie. Als ze dat wel doen, dan kunnen de gemeente, de politie en de horeca de discriminatie aan de deur beter aanpakken. In het Panel Deurbeleid werken Koninklijke Horeca Nederland, de politie, het Meldpunt Discriminatie Amsterdam en jongerenorganisaties er aan om de deurregels transparant te maken. De horecaondernemers die zich bij het Panel Deurbeleid aansluiten dragen daardoor bij aan een veilig en respectvol uitgaansklimaat.

Onterecht geweigerd bij de deur? Sms KLACHT 020 naar 3669.