CNV Onderwijs

15 januari 2010

Ook Eerste Kamer akkoord met invoering WOR in de sector BVE

Categorie: BVE, Agrarisch onderwijs

Op 15 december heeft ook de Eerste Kamer met een ruime meerderheid van stemmen ingestemd met de invoering van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) in het MBO. Van de grotere fracties stemden alleen de leden van de SP en Groen Links tegen het wetsvoorstel. Daarmee is de invoering van de WOR in de BVE-sector onvermijdelijk geworden.

Inmiddels is de wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB), waarin de wijziging van het medezeggenschapsregime wordt geregeld, ook in het Staatsblad geplaatst (Staatsblad 2010,9 d.d. 12 januari 2010). De complete tekst van het wetsvoorstel is via onderstaande link te downloaden als pdf-bestand.

Nog onbekend is echter wanneer de wet in werking treedt. Dat zal op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip zijn, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen verschillend kan worden vastgesteld.

Hoewel nog onbekend wanneer de wet in werking treedt, zijn betrokken partijen toch al begonnen voorbereidingen te treffen die een voorspoedige invoering mogelijk moet maken. De MBO Raad heeft de vakbonden uitgenodigd met elkaar in gesprek te gaan over een gezamenlijke aanpak. Ook hebben de vakbonden zich onderling beraden over de mogelijkheden van samenwerking. Daarbij is door CNV Onderwijs de suggestie op tafel gelegd te komen tot een gemeenschappelijk voorbeeld reglement en medezeggenschapsstatuut. Als gekozen wordt voor een landelijke verkiezingsdag, kan deze omlijst worden met een landelijke campagne om het nieuwe fenomeen OR en de verkiezingen te propageren. Kortom er is nog voldoende werk aan de winkel voordat de eerste OR'en in de BVE-sector geïnstalleerd kunnen worden. Daarvoor biedt de wet dan ook een invoeringstermijn van één jaar.

Met de invoering van de WOR in de sector BVE wordt tegelijkertijd ook het zogenaamde `Professioneel Statuut' van kracht. Daarin zijn naast bepalingen over professionaliteit afspraken vastgelegd over extra bevoegdheden van de ondernemingsraad. Daarmee is gewaarborgd dat de bevoegdheden die een medezeggenschapsraad (MR) nu heeft op grond van de huidige Wet medezeggenschap onderwijs (WMO) ook onder het nieuwe WOR-regime van toepassing zijn. Voor CNV Onderwijs was dat destijds een voorwaarde om akkoord te kunnen gaan met de wijzigingen in de medezeggenschap. Ook deze tekst kunt u via onderstaande link als pdf-bestand downloaden.

Scholing
Wij houden u de komende periode o.a. via onze website niet alleen op de hoogte van de ontwikkelingen, maar CNV Onderwijs biedt belangstellende leden en niet-leden evenals leden van MR'en de mogelijkheid zich te verdiepen in de gewijzigde wet- en regelgeving en hoe daarmee om te gaan in de komende maanden. Afhankelijk van de scholingswens biedt de CNV Onderwijsacademie de mogelijkheid één of meer modules (van elk één dagdeel) te volgen, die elk ingaan op een aantal aspecten van de nieuwe wet- en regelgeving en de gevolgen ervan.

De bijeenkomsten kunnen bij u op school plaatsvinden, op een datum en tijdstip naar keuze. Wel zo gemakkelijk!

Meer weten over deze modules, ondersteuning op maat of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met CNV Onderwijs, uw partner in training en advies, telefoon 030-751 1747 of via scholing@remove-this.cnvo.nl .

Oproep
In verband met onze voorbereidingen voor de invoering van het WOR-regime in de sector BVE (inclusief het agrarisch onderwijs) vragen wij de leden van CNV Onderwijs die in een MR zitten zich te melden bij Paul Hassing, die als beleidsmedewerker verantwoordelijk is voor de sector BVE. Dit kan per mail via phassing@remove-this.cnvo.nl (bij voorkeur) of telefonisch via 030 - 751 1722.

Daarnaast vragen wij onze leden deze informatie door te geven aan de leden van de MR op hun instelling.

Wetsvoorstel (pdf)

Zie het origineel
Professioneel Statuut

---