Nivra

Accountants gaan meer aandacht geven aan niet-financiële informatie

Het NIVRA, de beroepsorganisatie van registeraccountants, verwacht dat accountants meer aandacht zullen gaan schenken aan niet-financiële informatie. Mondiale vraagstukken zoals de kredietcrisis laten zien dat alleen een financiële verantwoording niet langer voldoende is. Gebruikers willen naast de traditionele jaarrekening ook inzicht in de realisatie van strategische doelen, prestaties, de naleving van codes of de werking van risicosystemen. Accountants kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.

De ontwikkeling van een normenstelsel voor de verslaggeving over niet-financiële informatie moet daarom worden opgepakt. Het NIVRA pleit voor de oprichting van een taskforce van accountants, verschaffers en gebruikers van niet-financiële informatie. Doel is om deze informatie beter te integreren in de totale verslaggeving van organisaties. Niet-financiële informatie draagt nu nog teveel het etiket van maatschappelijke verslaggeving, maar is veel breder dan dat.

De aanbeveling van het NIVRA werd gedaan tijdens de discussiebijeenkomst `Meer dan Euro's alleen', die op 14 januari in Amsterdam is gehouden. Bij die gelegenheid werd een gelijknamig NIVRA-discussierapport over niet-financiële informatie gepresenteerd. Het rapport pleit onder andere voor de ontwikkeling van een gecombineerd verslaggevingsstelsel, waarbinnen financiële- en niet-financiële informatie worden samengebracht.
* > Download het rapport Meer dan euro's alleen (pdf)