Groen!

Minister Schauvliege schrapt onterecht subsidies

door Bart Caron (Vlaams parlementslid) op 14 januari 2010 in "Cultuur"

De voorbije dagen was er veel te doen over de stopzetting van subsidiëring van twee Bewegingen: nl. de Bedevaart naar de Graven van de Ijzer en Liga voor Mensenrechten. Nu blijkt dat het niet over twee maar over tien sociaal-culturele volwassenenorganisaties gaat. Daarvan worden er drie onterecht hun subsidies ontnomen. Dat bleek uit een vraag van Bart Caron aan Joke Schauvliege in de commissie Cultuur, deze ochtend.

Zeven organisaties verdwijnen uit het decreet. Bij drie verenigingen wordt de basisenveloppe met 10% verminderd. Zes bewegingen kunnen geen subsidies meer aanvragen voor de volgende beleidsperiode. De ene landelijke vormingsinstelling voldoet niet langer aan alle erkenningsvoorwaarden, waardoor verdere subsidiëring niet langer mogelijk is.
Eind augustus ontvingen tien organisaties een negatieve eindevaluatie: drie verenigingen, zes bewegingen en een landelijke vormingsinstelling. Acht van de tien organisaties dienden een verhaalschrift in tegen hun negatieve beoordeling. De Administratie vond in de verhaalschriften echter geen redenen om haar beslissing te herzien en verwees de dossiers naar de beroepscommissie. De beroepscommissie adviseerde in drie van de acht gevallen, anders dan de Administratie, toch positief. Minister Schauvliege heeft echter het laatste woord en legde dit advies naast zich neer. Ze doet ondanks het feit dat de beroepscommissie duidelijke argumenten aandraagt om het oordeel van de Administratie om te buigen.

De manier waarop de minister dit heeft aangepakt, is ronduit hallucinant. Ze volgt de negatieve adviezen van de beroepscommissie (7) maar negeert de positieve adviezen (3) van de beroepscommissie, en dat zonder duidelijke motivering. Het is zelden of nooit vertoond. Zo verdwijnen de Liga voor Mensenrechten, Sociumi en het Verbruikersateljee uit het sociaal-cultureel werk en verliezen ze vanaf 1 januari 2011 alle subsidies.

Het is onbegrijpelijk dat de minister het advies van de beroepscommissie naast zich neerlegt. Vooral omdat ze zelf tijdens de behandeling van deze parlementaire vraag van Bart Caron deze ochtend stelde dat "als je commissies niet volgt, je ze beter kan afschaffen". Wel, ze kan ze dus beter afschaffen. De rol van de decretaal geregelde beroepscommissie is in deze beslissingen namelijk nihil. Goed en deugdelijk bestuur kan je dat niet noemen.
Het is de regel dat wat zakelijke kwesties betreft, de administratie richtinggevend is, maar dat wat de inhoudelijke keuzes en beslissing betreft, de adviezen van experten richtinggevend zijn. Dat principe wordt voor het eerst verkracht.

Daarnaast kwam ook aan het licht aan de voortgangsrapporten die de organisaties moeten indienen, geen feedback wordt gegeven door de Administratie. Het is voor organisaties dan ook onbegrijpelijk dat de visitatie in een negatief rapport uitmondt.

Wij hebben geen problemen met de schrapping van subsidies als dat eenduidig blijkt uit de rapporten en adviezen - het decreet moet toegepast worden. We hebben wel grote problemen met deze eenzijdige toepassing van het decreet, vooral wat betreft de drie betrokken organisaties.

Hiermee snijdt Joke Schauvliege diep in de spieren van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. We durven niet denken dat haar keuze ideologisch geïnspireerd is. Als ze deze werkwijze morgen ook gaat toepassen voor de kunsten- en de erfgoedsectoren, dan mogen velen beginnen vrezen.

Contact: Bart Caron -
Deel Deel
Bart Caron

Vlaams Volksvertegenwoordiger