D66

vrijdag 15 januari 2010

Schaake stelt vraag van twitteraar aan Kroes

Europarlementariër Marietje Schaake heeft tijdens de hoorzitting van kandidaat eurocommissaris Kroes een vraag gesteld die ze via Twitter had ontvangen. Dat was nog niet eerder gebeurd in het Europees Parlement.

vrijheid van meningsuiting

Schaake wil hiermee benadrukken hoe de technologie ook de democratie kan bevorderen. Dit levert ook mogelijkheden op voor meer transparantie en participatie en kan ook gebruikt worden om inperking van de vrijheid van meningsuiting tegen te gaan.

"Gaat de aanstaande commissaris van Digitale Agenda zich samen met de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken hard maken dat vrijheid van meningsuiting op internet een vast onderdeel wordt van het buitenlandbeleid?" was de vraag van Twitteraar Marc uit Nederland.

go for it

De eurocommissaris in spe vond het geen eenvoudige vraag maar beloofde de twitteraar dat ze zich hier de komende jaren voor in zou zetten. "Let´s go for it", zei Kroes.

digitale agenda

Marietje Schaake, oprichter van de Intergroup New Media and Technology, was een van de twee Nederlandse Europarlementariërs die de kandidaat voor de Digitale Agenda mochten ondervragen. Voor D66 is de digitale agenda een van de belangrijkste onderwerpen. Kroes zou de vorming van daadkrachtig Europees beleid kunnen versnellen.

zwakke kandidaten

Een aantal fracties in het Europees Parlement drong erop aan Kroes nog eens te spreken, dat gebeurt volgende week gedurende een uur met een beperkter gezelschap. "De kritiek op de hoorzitting met Kroes had een sterk partijpolitiek en weinig inhoudelijk karakter" zegt Schaake, "sommige partijen hebben reden zich zorgen te maken over hun eigen zwakke kandidaten, zo creëren zij onderhandelingsruimte. Ik heb er vertrouwen in dat Kroes volgende week een en ander zal ophelderen."