Politie Haaglanden

persberichten 15 januari

Haaglanden, 15-01-2010

Gewonden bij aanrijding
Den Haag Een 40-jarige Haagse raakte donderdag 14 januari om 13.00 uur gewond bij een aanrijding op de Laan van Delfvliet. Zij stond met een ander voertuig stil voor het rode verkeerslicht. Een 44-jarige man uit Oud-Albas kwam aanrijden, werd verblind door de zon en klapte achterop de Haagse. Zij botste vervolgens weer tegen het voertuig dat voor haar stond te wachten. Ambulancepersoneel vervoerde de Haagse met hoofdklachten naar het ziekenhuis. De andere twee bestuurders kwamen met de schrik vrij.

Een slok te veel
Den Haag De politie hield vrijdag 15 januari om 00.45 uur een 37-jarige Hagenaar aan, omdat hij met een slok te veel op achter het stuur zat. Agenten zagen dat de man op de kruising van de Machiel Vrijenhoeklaan met de Kijkduinsestraat door rood reed. Bij het uitschrijven van de boete roken de agenten een alcohollucht bij de bestuurder. Aan het politiebureau legde de Hagenaar een blaastest af en blies hij 595 ugl. De politie nam zijn rijbewijs in.

Verboden wapens
Den Haag Een melder tipte donderdag 14 januari om 22.43 uur de politie dat er werd ingebroken in een parkeergarage aan de Laan van Leidschenveen. Op de Cor Spaanslaan zagen agenten twee personen lopen die voldeden aan het signalement. De politie nam de twee jongens, 16 en 17 jaar uit Den Haag, voor verhoor mee naar het politiebureau. Tijdens de fouillering kwam bij de oudste van de twee een valmes tevoorschijn. Hij verklaarde dat er thuis nog meer had liggen. Bij een doorzoeking in de woning vonden agenten inderdaad nog drie vlindermessen, een werpster, een dolk en een valmes. De jongen deed afstand van de wapens en mocht met een proces-verbaal naar huis.

Dronken op de fiets
Den Haag Agenten zagen vrijdag 15 januari om 03.15 uur s nachts een man (28) op de rijbaan van de Loosduinseweg fietsen en tot drie keer toe het rode licht negeren. Toen de agenten de man daarop aanspraken ontkende de man dat hij door rood was gefietst. Een blaastest wees uit dat de man behoorlijk gedronken had. Hij blies 785 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille), ook voor fietsers. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Personenauto in aanrijding met Randstadrail
Den Haag Op de Laan van Meerdervoort kwam donderdag 14 januari een personenauto in aanrijding met de Randstadrail. De bestuurder van de personenauto (45) wilde linksaf slaan ter hoogte van de Zonnebloemstraat. De bestuurder stond stil op de trambaan om een tram van rechts voorrang te verlenen en zag niet dat er van links ook een tram aan kwam rijden. De bestuurder probeerde nog achteruit te rijden, maar werd geraakt door de tram. De man kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Aanrijding voetganger De La Reyweg
Den Haag Een 88-jarige Hagenaar werd donderdag 14 januari om 12.30 uur geschept door een personenauto toen hij met zijn rollator over een zebrapad liep. Het ongeval vond plaats op De La Reyweg ter hoogte van de Ellekomstraat. De bestuurder van de personenauto verklaarde verblind te zijn door de laagstaande zon en had de man niet gezien. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Fietser ten val door openslaand portier
Den Haag Een 42-jarige fietser uit Den Haag raakte donderdag 14 januari gewond aan zijn knie toen hij ten val kwam door een openslaand portier. De man fietste om 9.15 uur op het Rijswijkseplein toen het portier van een zojuist geparkeerde auto onverwacht werd opengedaan. De fietser kon het portier niet meer ontwijken en viel. Hij raakte lichtgewond aan zijn knie en is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Parkeercontroleur in gezicht gespuugd
Den Haag De politie hield donderdag 14 januari een 62-jarige man aan, omdat hij een parkeercontroleur in zijn gezicht had gespuugd. De parkeercontroleur was samen met een collega aan het werk in de Koningstraat, toen rond 10.45 uur het incident plaatsvond. De controleur hield hierop de 62-jarige inwoner van Den Haag aan, in afwachting van de politie. De man is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Poller ramt politieauto
Den Haag Een politieauto raakte donderdag 14 januari om 17.30 uur beschadigd door een poller op de Fluwelen Burgwal. Toen de agenten over de poller heen reden, hoorden zij een luide knal. De pollers waren omhoog gegaan voordat de auto gepasseerd was. De voorkant van de auto raakte beschadigd, de agenten bleven ongedeerd.

Auto te water
Westland/Maasdijk Een 67-jarige automobilist uit Dordrecht reed donderdag 4 januari om 17.30 uur door nog onbekende oorzaak het water van de Oudedijk in. Politieagenten en andere hulpverleningsinstanties waren konden de onfortuinlijke automobilist uit zijn auto halen. De man hield slechts een nat pak aan zijn avontuur over. Ook in Naaldwijk raakte een automobilist te water. De 45-jarige Haganeer raakte op de Burgemeester Elsenweg van de weg, schoof het ijs op en zakte na enige meters door het ijs. Een brandweerkraan takelde de auto uit het wak. Ook hier kwam de bestuurder met de schrik vrij.

Aanrijding door drank
Pijnacker-Nootdorp Een 64-jarige automobiliste uit Wassenaar botste donderdag 14 januari om 23.10 uur op de rotonde van de Sportlaan tegen een 73-jarige fietser uit Pijnacker. De fietster kwam daarbij ten val, maar liep geen noemenswaardig letsel op. Agenten roken dat de automobilist alcohol had gedronken. Zij blies aan het bureau 445 ugl. De politie maakte proces-verbaal tegen haar op. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Jongeren proberen vals geld uit te geven
Zoetermeer Twee nog onbekende jongeren probeerden donderdag 14 januari om 16.10 uur bij een winkel aan de Voorweg met een vals biljet van 50 euro te betalen. De verkoper bemerkte dat het biljet vals was. Het duo liep daarna snel de winkel uti en verdween in onbekende richting. De politie stelt een onderzoek in naar het duo. De afgelopen weken is er op meerdere locaties in Zoetermeer met vals geld betaald. Vooral op middelbare scholen is vals geld in omloop.

Controleren
In elk eurobiljet zitten 37 kenmerken waaraan je echt van nep kunt onderscheiden. Je hoeft ze uiteraard niet allemaal te kennen, maar er zijn een paar algemene zaken waar je op kunt letten. Door te kijken en te voelen kun je al zeven dingen controleren. Zie je het watermerk bijvoorbeeld? Ook heb je de veiligheidsdraad. Dit is een donkere baan van apart materiaal die tijdens het maken van het papier al is aangebracht. Het derde kenmerk is een op de voorkant gedrukt gedeelte van de cijfers, die de waarde van het biljet aangeven. Op de achterzijde is het ontbrekende gedeelte van deze cijfers afgedrukt. Als je het biljet tegen het licht houdt vormen deze delen samen de waarde van het biljet. Als je het biljet voelt, mag het niet glad of vettig aanvoelen, het papier is immers van katoen. Ook kun je de inkt voelen. Als je vervolgens het biljet kantelt kun je een hologram zien. Voor meer informatie, kijk op www.mkbservicedesk.nl