Eén cao voor ambulancezorg

15/01/2010 11:10

ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV heeft gisteravond de nieuwe cao voor de ambulancezorg ondertekend. De cao voegt de bestaande vier cao's in de ambulancesector samen tot één nieuwe sectorcao. De eindejaarsuitkering in deze cao wordt in drie stappen verhoogt van vijf procent naar 8,33 procent en het loon van de werknemers in de ambulancezorg stijgt structureel twee maal met 1 procent.

Werkgevers en vakbonden hebben lang onderhandeld over de nieuwe cao, omdat het niet eenvoudig was om de bestaande cao's samen te smelten tot één nieuwe. Onder druk van de nieuwe Wet Ambulancezorg (WAz) was het echter van groot belang dat er één cao zou komen voor de hele sector.

Met de WAz zou namelijk ook marktwerking intreden in de ambulancezorg. Minister Klink (Volksgezondheid) was alleen bereid om een werkgarantie voor de huidige werknemers in de sector af te spreken als er één cao zou gelden voor alle werknemers.

Inmiddels heeft Klink aangegeven af te zien van marktwerking als de sector voor 1 februari 2010 één cao zou hebben. Die is gisteravond ondertekend. ABVAKABO FNV is tevreden over de afloop. Ruud Kuin van ABVAKABO FNV: "De arbeidsvoorwaarden voor onze leden veranderen nauwelijks en voor wat betreft het loon hebben we zelfs een redelijke stijging weten af te spreken. Dat is bijzonder in deze crisistijden. Bovendien ziet minister Klink nu af van het invoeren van marktkwerking in deze sector. Dat is positief, want wij zijn nooit voorstander geweest van marktwerking in een sector waar kwaliteit altijd de hoogste prioriteit moet zijn."

De ambulancecao gaat in op 1 januari 2011, wanneer ook de nieuwe Wet Ambulancezorg (WAz) in werking treedt en heeft een looptijd van twee jaar.