Gemeente Castricum

Bouwvergunning binnen één dag

Flitsvergunning vanaf 1 februari

Â

Met ingang van 4 februari kan elke burger die een vergunning aanvraagt voor een eenvoudig bouwwerk binnen een dag een besluit krijgen. Het gaat om aanvragen om bijvoorbeeld dakkapellen, erkers, aan- en uitbouwen/ bijgebouw, en erfafscheidingen die
licht-vergunningsplichtig zijn, te kunnen bouwen. Deze dienst geldt uitsluitend voor de donderdag. De aanvraag moet persoonlijk vóór 10 uur worden ingediend bij de locatie Zonnedauw 4 te Limmen; de beslissing kan tussen 15:30 en 16:00 uur worden afgehaald bij de publieksbalie in Limmen, of worden opgestuurd. Dit initiatief betekent een verdere verbetering van de dienstverlening van de gemeente aan burgers en bedrijven.

Â

De flitsvergunning is geen nieuwe vergunningsoort, maar een bestaande vergunning die een afhandelingsprocedure kent van één (donder)dag. De aanvraag voor een flitsvergunning moet dan wel voldoen aan een aantal randvoorwaarden:


- hij moet compleet zijn, zoals bedoeld in de wet (artikel 1.4 van het besluit indieningsvereisten aanvraag bouwvergunning (BIAB, zie website onder link Wetten))


- hij moet passen in het bestemmingsplan, zonder dat een ontheffing nodig is (hiervoor geldt een aparte procedure), geen aanhoudingsgrond (reden voor uitstel van behandeling van de aanvraag) aanwezig is zoals een voorbereidingsbesluit of een voorliggende vergunning (bijv. monumenten- en of milieuvergunning)


- de sneltoetscriteria van de dakkapellen, erkers, aan- en uitbouwen/ bijgebouw, en erfafscheidingen uit de Welstandsnota moeten toepasbaar zijn


- het bouwplan moet constructief veilig zijn.

Â

De medewerkers van de publieksbalie voor Bouwen, Wonen en Bedrijven (BWB) zorgen voor de snelle beoordeling en afhandeling.