Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

Besluit
Openbaar

Ons kenmerk: OPTA/AM/2009/203748
Zaaknummer: 09.0286.18.1.01
Datum:
Besluit van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) inhoudende de kennelijk niet-ontvankelijkverklaring van het bezwaar van bbned N.V., Online Breedband B.V. en Tele2 Nederland B.V. (hierna: BOT)
1 Samenvatting
BOT heeft bezwaar ingesteld tegen een brief van het college van 29 oktober 2009. In deze brief heeft het college BOT geïnformeerd over de stand van zake van het onderzoek naar de verenigbaarheid van een aantal specifieke aanbiedingen van Telfort en XS4ALL met gedragsregel 5 (hierna: ND-5). Nu die brief niet beoogt enig rechtsgevolg tot stand te brengen, kan deze niet worden aangemerkt als een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb). Derhalve verklaart het college het bezwaar kennelijk niet-ontvankelijk.

2 Verloop van de procedure

1. Bij brieven van 28 september en 21 oktober 2009 heeft BOT het college in het kader van de implementatie van ND-5 gewezen op een aantal concrete aanbiedingen van Telfort en XS4ALL ten aanzien waarvan BOT van mening is dat deze niet aan die gedragsregel voldoen.


2. Bij brief van 29 oktober 2009 (kenmerk: OPTA/AM/2009/202940) heeft het college hierop te kennen gegeven dat het onderzoek naar de toepassing van ND-5 op de specifieke aanbiedingen van Telfort en XS4ALL, mede in het licht van de zorgvuldigheid en de door KPN opgeleverde retailopslagrapportage, nog niet is afgerond. Het college heeft tevens aangegeven BOT processueel op de hoogte te houden, maar gedurende het onderzoek geen uitspraken te doen over de inhoud hiervan.


3. Bij brief van 8 december 2009 heeft de gemachtigde van BOT bezwaar aangetekend tegen de brief van het college van 29 oktober 2009.


4. In dezelfde brief heeft BOT verzocht ­ indien het college van oordeel is dat de brief van 29 oktober 2009 niet als besluit kan worden aangemerkt ­ om het bezwaar te zien als een aanvraag om handhavend op te treden jegens KPN met betrekking tot de toepassing van ND-5 op de specifieke aanbiedingen van Telfort en XS4ALL.
3 Juridisch Kader
5. Ingevolge artikel 1:3, eerste lid, van de Awb wordt onder een besluit verstaan een schriftelijke beslissing van een bestuurorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling.

Ingevolge artikel 7:1, eerste lid, van de Awb dient degene aan wie het recht is toegekend tegen een besluit beroep op een administratieve rechter in te stellen, alvorens beroep in te stellen tegen dat besluit bezwaar te maken (...).





Besluit
Openbaar

Ingevolge artikel 7:3, eerste lid, aanhef en onder a, van de Awb kan van het horen worden afgezien indien het bezwaar kennelijk niet-ontvankelijk is.
4 Overwegingen
6. Ingevolge artikel 7:1, eerste lid, van de Awb kan BOT slechts (ontvankelijk) bezwaar maken tegen een besluit in de zin van de Awb.

7. In het kader van de implementatie van ND-5 heeft het college in reactie op de brieven van BOT te kennen gegeven dat het onderzoek naar de toepassing van ND-5 op de specifieke aanbiedingen van XS4ALL en Telfort nog niet is afgerond. Deze mededeling kan naar het oordeel van het college niet worden aangemerkt als een besluit in de zin van de Awb. Hiervoor is van belang dat de mededeling niet op enig rechtsgevolg is gericht, maar slechts was bedoeld ter informatie van BOT.

8. Nu BOT bezwaar heeft ingesteld tegen een reactie van het college die niet kan worden aangemerkt als een voor bezwaar vatbaat besluit, bestaat er redelijkerwijs geen twijfel over de niet-ontvankelijkheid van het bezwaar. Derhalve ziet het college aanleiding om af te zien van het horen van BOT.

9. Ten overvloede merkt het college op dat hij de brief van 8 december 2009 ­ nu hij het bezwaar kennelijk niet-ontvankelijk zal verklaren ­ zal aanmerken als een handhavingsverzoek van BOT ter zake de toepassing van ND-5 op de aanbiedingen van XS4ALL en Telfort ten aanzien waarvan BOT van mening is dat deze niet aan die gedragsregel voldoen. In dit verband zal in januari een hoorzitting worden geagendeerd. U wordt hierover op korte termijn nader geïnformeerd.
5 Dictum
10. Het college verklaart het bezwaar van BOT van 8 december 2009 inzake de toepassing van ND-5 kennelijk niet-ontvankelijk.

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
Plv. hoofd afdeling Markten

mw. drs. C.M.I. Cramer MScBA


2





Besluit
Openbaar
Beroep bij de Rechtbank Rotterdam
Belanghebbenden die zich met dit besluit niet kunnen verenigen, kunnen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt beroep instellen bij de Rechtbank Rotterdam. Het postadres is: Rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht bevatten. Voorts moet het beroepschrift de gronden van het beroep bevatten en dient een afschrift van het bestreden besluit te worden meegezonden. Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Informatie hierover kan worden ingewonnen bij de griffie van de Rechtbank, telefonisch bereikbaar op (010) 297 12 34.


3