Royal Haskoning


Geluidsimulator Sensibel van Royal Haskoning genomineerd voor Het Ei van Columbus

15-1-2010

De geluidsimulator Sensibel van Royal Haskoning is een van de drie genomineerden voor Het Ei van Columbus in de categorie Duurzame Dienst. Het Ei van Columbus is dé nationale prijs voor duurzame innovatie. Nieuwe initiatieven met ecologisch, sociaal en economisch effect maken kans op het winnen van de prijzen. Het Ei van Columbus wordt iedere twee jaar uitgeschreven door het ministerie van VROM samen met vier andere ministeries.

Sensibel
Bij veel ingrepen in onze leefomgeving speelt geluid een belangrijke rol. De overheid heeft via wetgeving de spelregels op het gebied van geluid bepaald. Voor de professionals op dit gebied zijn deze spelregels duidelijk en begrijpelijk. Voor de omwonenden zijn dit vaak getallen die weinig tot niets zeggen. Om hier verandering in te brengen, heeft Royal Haskoning de geluidsimulator Sensibel ontwikkeld. Deze simulator vertaalt die resultaten van geluidsonderzoeken voor bewoners naar levensechte geluidsfragmenten. Geluidsfragmenten die bovendien - naast de geluidsbron die de aanleiding voor een onderzoek vormt - alle omgevingseigen bronnen bevat.

Voor omwonenden betekent Sensibel dat er een goede interpretatie van de geluidsituatie in een omgeving mogelijk is. Bovendien krijgen zij de resultaten op een begrijpelijke manier gepresenteerd.

In maart 2010 zal de prijs in de vijf categorieën bekend worden gemaakt. Minister Cramer gaat de prijs uitreiken.

Royal Haskoning organiseert zelf intern elk jaar de Da Vinci Award. Een innovatieprijs voor medewerkers met goede toepasbare innovatieve ideeën. Sensibel viel hierbij in 2009 in de prijzen. Sensibel laat zien dat er binnen Royal Haskoning actief wordt gezocht naar innovatieve oplossingen voor specifieke vragen. Dit past ook binnen de strategie om de aanpak van geluidhinder - naast het voldoen aan regelgeving- ook vanuit het standpunt van de bewoner te analyseren, teneinde een echt duurzame oplossing te kunnen geven.