Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

in het water

Hoogheemraadschap controleert op meststoffen in het water

In de winter, als de koeien op stal staan, produceren veeteeltbedrijven veel meststoffen. De kans is aanwezig dat deze stoffen door lozingen in het oppervlaktewater komen. Daarom gaat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de komende weken langs bij 335 veehouders. Doel is te komen tot een betere waterkwaliteit.

Het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier telt ruim 1600 veeteeltbedrijven. Al deze bedrijven vallen onder de regelgeving uit het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij (Lotv). Het doel van het Lotv is schoner oppervlaktewater. Uit metingen van de waterkwaliteit en een landelijke evaluatie van het Lotv is gebleken dat de grootste emissie van meststoffen komt vanaf het erf. Het is niet haalbaar om alle 1600 bedrijven tegelijkertijd te controleren, daarom wordt de controle beperkt tot 335 bedrijven verspreid over het werkgebied.

Waarop wordt gecontroleerd?

* Lozingen afkomstig van het erf (oppervlaktewater, riool, mestkelder);

* Lozingen afkomstig van melkspoelwater (riool, mestkelder, oppervlaktewater);

* Lozingen afkomstig van vaste mestplaten (gierberging, bodem, oppervlaktewater);

* Lozingen afkomstig veevoeropslag (gierberging, bodem, oppervlaktewater);

* Lozingen afkomstig van huishoudelijk afvalwater (IBA `s);
* Lozingen afkomstig van bedrijfsafvalwater (oppervlaktewater, riool, mestkelder);

* Lozingen afkomstig van nevenactiviteiten (bijvoorbeeld een kleine camping).

Gezond ecologisch watersysteem
Het hoogheemraadschap wil de kwaliteit van het oppervlaktewater verbeteren en streeft ernaar dat negentig procent van de veehouders zich aan Lotv houdt. Logisch, want voor een gezond ecologisch watersysteem zijn we allemaal verantwoordelijk. Tijdens de controles geven de handhavers ook handige tips. Bijvoorbeeld hoe kunnen meststoffen op de juiste manier afgedekt worden. Of het handig is om op het erf betonnen platen neer te leggen waardoor vervuild water vanaf het erf niet in het oppervlaktewater komt. Door nog zorgvuldiger te werken is vaak al direct wat aan de waterkwaliteit te doen. Daarnaast gaat het Lotv er vanuit dat de veehouders met relatieve eenvoudige preventieve maatregelen kunnen voorkomen dat er een lozing van verontreinigd afvalwater op het oppervlaktewater voorkomt.